Potraviny sa budú môcť predávať aj po uplynutí doby trvanlivosti. Podmienkou bude, aby boli bezpečné

Schválená novela zákona o potravinách zabezpečí podľa Slovenského združenia pre značkové výrobky (SZZV) viac možností voľby pre spotrebiteľa Združenie víta novelu a uvádza, že zrušenie povinného zastúpenia domácich produktov v propagačných materiáloch vytvorí rovnaké pravidlá pre všetkých. Vďaka tejto novele sa v ekonomicky náročnom období sa uvoľnia pravidlá pre uvádzanie akciového tovaru. Informoval o tom výkonný tiaditeľ SZZV Ľubomír Tuchscher v tlačovej správe.

26.05.2022 09:17
potraviny Foto:
Ilustračné foto.
debata (1)

„Slovenské združenie pre značkové výrobky podporuje také nástroje na podporu slovenského potravinárstva, ktoré budú férové pre všetkých. Členovia združenia sú presvedčení, že Slovenská republika má potenciál rastu modernej potravinárskej produkcie s exportom k zákazníkom na jednotnom trhu Európskej únie," uvádza Tuchscher.

Samuel Vlčan Čítajte viac Potraviny po zastropovaní marží stále dražejú. Išlo len o Vlčanovo divadielko?

Potraviny bude možné od júla tohto roka predávať aj po uplynutí dátumu ich minimálnej trvanlivosti. Podmienkou bude, aby takéto potraviny boli bezpečné. Obchodník ich bude môcť predávať iba v prevádzke, v ktorej sa potraviny nachádzali pred uplynutím dátumu minimálnej trvanlivosti a len konečnému spotrebiteľovi. Vyplýva to z novely zákona o potravinách, ktorú v stredu schválil parlament. Potraviny budú musieť byť oddelene umiestnené od ostatných potravín a zreteľne označené konkrétnymi údajmi o tom, že ide o potraviny, ktorým uplynul dátum minimálnej trvanlivosti, že chuťové parametre môžu byť zmenené a aj o informácii o poslednom znížení predajnej ceny. Takéto potraviny sa budú môcť predávať najviac 45 dní od uplynutia dátumu minimálnej trvanlivosti. Parlament tiež schválil pozmeňujúci návrh poslanca za hnutie OĽaNO Martina Fecka. Poslanec navrhol systém ochrany potravinovej bezpečnosti štátu. Na základe neho bude môcť agrorezort určiť zoznam poľnohospodárskych a potravinárskych komodít a kritickú hodnotu ich skladových zásob, ktoré sú nevyhnutné na zabezpečenie potravinovej sebestačnosti Slovenska.

1 debata chyba
Viac na túto tému: #Potraviny #Slovensko