Pozor: Ružové 'vodičáky' končia! Je ich 380 tisíc

„Nekonečné“ vodičské preukazy sú predsa len konečné. Ich platnosť vyprší na konci roka 2023.

05.08.2022 14:00
vodicak Foto:
Staré "ružové vodičáky" platia len do konca roka.
debata (10)

Ružové vodičské preukazy, vydávané od vzniku Slovenskej republiky do apríla 2004 platia už len do konca roka 2023. Končí tak ich neobmedzená platnosť. Polícia bude verejnosť na zmenu priebežne upozorňovať v dostatočnom predstihu. O výmenu môžu ich držitelia požiadať už aj v súčasnosti, uviedla hovorkyňa Prezídia Policajného zboru Denisa Bárdyová.

policajt, vodičský preukaz, polícia Čítajte viac Vodiči pozor! Od augusta sa zvyšujú sankcie za rýchlosť a telefón v ruke!

O nový vodičský preukaz možno požiadať na ktoromkoľvek oddelení dokladov. „Žiadateľ je povinný predložiť vodičský preukaz, o ktorého výmenu žiada,“ upozornila hovorkyňa. Starý vodičský preukaz treba odovzdať na pracovisku Policajného zboru, kde občan požiadal o nový, najneskôr v čase vydania nového dokladu.

Polícia v Českej republike Čítajte viac Pozor! Česi plánujú brutálne zvýšenie pokút. Až 5-násobné!

„Žiadosť o výmenu vodičského preukazu do 30 dní je spoplatnená správnym poplatkom 6,50 eura,“ pripomenula Bárdyová. Na výslovnú žiadosť poplatníka je možné vyhotoviť vodičský preukaz urýchlene do dvoch pracovných dní. Správny poplatok je vtedy štvornásobný, teda 26 eur. Počet ružových vodičských preukazov, vydávaných od 1. januára 1993 do 30. apríla 2004, na Slovensku predstavuje podľa hovorkyne približne 380 000 kusov.

Jurij Gagarin - autá Čítajte viac Jurij Gagarin: Do kozmu bez ‘vodičáku‘! Jazdiť začal až potom

© Autorské práva vyhradené

10 debata chyba
Viac na túto tému: #vodičský preukaz #vodičák #vodičské preukazy
Články podľa značiek