Korčok v Rige vyjadril poľutovanie nad konaním Ruska a vyzval ho na dialóg

Minister zahraničných vecí a európskych záležitostí Ivan Korčok vyjadril v utorok na rokovaní šéfov diplomacií členských krajín NATO v Rige znepokojenie nad presunmi ruských ozbrojených síl v blízkosti hraníc s Ukrajinou. Informoval o tom komunikačný odbor slovenského rezortu diplomacie.

30.11.2021 23:11
Ivan Korčok Foto: ,
Minister zahraničných vecí a európskych záležitostí SR Ivan Korčok
debata (50)

„Sme znepokojení ostatnými presunmi ruských ozbrojených síl a ťažkej vojenskej techniky v blízkosti hraníc s Ukrajinou. Slovensko sa zasadzuje za vzájomný dialóg, ktorý povedie k deeskalácii napätia,“ priblížil Korčok v hlavnom meste Lotyšska.

Prvý deň tohto prebiehajúceho dvojdňového stretnutia bol venovaný hodnoteniu politickej a bezpečnostnej situácie na východnej hranici Aliancie a príprave novej Strategickej koncepcie NATO, pričom osobitnou témou bol príspevok NATO ku kontrole zbrojenia, odzbrojenia a nešírenia zbraní vo svete.

USA / armáda / vojak / Čítajte viac Lotyšsko volá po trvalej vojenskej prítomnosti USA na svojom území

Šéfovia diplomacií krajín NATO okrem manévrov ruskej armády pri ukrajinskej hranici odsúdili aj pokračujúce zneužívanie migrantov zo strany bieloruského režimu a narúšanie bezpečnosti Poľska, Litvy a Lotyšska.

„Kategoricky odsudzujem zneužívanie migrantov na vedenie hybridných útokov voči našim spojencom a snahu Bieloruska o destabilizáciu situácie na hraniciach našich spojencov. Konanie bieloruského režimu je nielen v rozpore s medzinárodným právom, ale predovšetkým so základnými princípmi ochrany ľudských práv. Poľsko, Litva a Lotyšsko majú našu plnú solidaritu a podporu,“ vyhlásil minister Korčok.

Ministri tiež diskutovali o dôsledkoch odstúpenia Ruska od Zmluvy o otvorenom nebi a odsúdili nedávny ruský raketový proti-družicový test.

„Slovensko, aj ako Aliancia, chce mať konštruktívne vzťahy s Ruskou federáciou a viesť s ňou otvorený dialóg… Rovnako tak sa chceme s Ruskom rozprávať o jeho krokoch, ktorými postupne opúšťa kľúčové piliere európskej bezpečnostnej architektúry, ktorú samo pomáhalo budovať. Tieto kroky a nezáujem o dialóg z ruskej strany robia naše vzťahy ešte menej predvídateľnými. Nie sme spokojní s touto situáciou a doterajšou reakciou Ruska, budeme sa však o vzájomný dialóg naďalej snažiť,“ vysvetlil Korčok.

Ivan Korčok Čítajte viac Korčok: Rusko je bezpečnostnou výzvou pre NATO aj Slovensko

Na tieto výzvy musí reagovať aj nová Strategická koncepcia NATO, ktorá má byť schválená na samite NATO v Madride v júni 2022 a zadefinuje smerovanie Aliancie na roky dopredu, uvádza slovenský rezort diplomacie.

„Hlavnou prioritou Slovenska je ďalej posilniť politickú jednotu a spoločnú obranu, ktorá je z nášho pohľadu najdôležitejšou úlohou Aliancie dneška aj zajtrajška. Kolektívna obrana spojencov poskytuje bezalternatívne bezpečnostné záruky pre našich občanov a Slovensko,“ uviedol Korčok.

„Aby sme kolektívnu obranu vedeli naplánovať a udržiavať, potrebujeme jasne pomenovať bezpečnostné hrozby, ktorým budeme v najbližších rokoch čeliť. Pre Slovensko je absolútne kľúčové, aby Aliancia dokázala reagovať jasne a jednotne a posilnila svoju schopnosť brániť sa všetkým hrozbám pre našu bezpečnosť,“ dodal šéf slovenskej diplomacie.

50 debata chyba
Viac na túto tému: #Rusko #Ivan Korčok