Aktuálne 05. júl 2022

Rusko Duma schválila nové zákony, ruskú ekonomiku zmenia na vojnové hospodárstvo

TASR
TASR

Podľa prvého zákona môže štát vyžadovať od firiem, aby armáde dodávali tovar a služby. Druhý návrh dáva vláde právo regulovať pracovný čas a určovať voľné dni v podnikoch.

Podľa prvého zákona môže štát vyžadovať od firiem, aby armáde dodávali tovar a služby. Druhý návrh dáva vláde právo regulovať pracovný čas a určovať voľné dni v podnikoch.

Jozefína Majchrák Jozefína Majchrák

TASR

Duma schválila nové zákony, ruskú ekonomiku zmenia na vojnové hospodárstvo
Ruská štátna duma. Foto: TASR/AP

Dolná komora ruského parlamentu, Štátna duma, v utorok v prvom čítaní jednomyseľne prijala návrhy dvoch zákonov na podporu vojny, ktorú vedie Rusko voči Ukrajine. Informovala o tom agentúra Reuters.

Ako vysvetlil ruský vicepremiér Jurij Borisov, na zabezpečenie dodávok zbraní a munície je potrebné optimalizovať fungovanie vojensko-priemyselného komplexu a podnikov, ktoré s týmto komplexom spolupracujú.

Podľa Reuters tieto opatrenia v podstate zmenia ekonomiku Ruska na vojnové hospodárstvo, a to takmer 19 týždňov po začiatku invázie na Ukrajinu, ktorú Moskva označuje za „špeciálnu vojenskú operáciu“.

V jednom z dvoch návrhov zákonov, ktoré oba Štátna duma schválila jednomyseľne v prvom čítaní, sa uvádza, že štát môže počas vojenských operácií zaviesť „osobitné ekonomické opatrenia“ a vyžadovať od firiem a spoločností, aby armáde dodávali tovar a služby.

Druhým návrhom zákona sa mení a dopĺňa zákonník práce tak, aby vláda mala právo regulovať pracovný čas a určovať voľné dni v daných podnikoch.

Zamestnanci podnikov dodávajúcich tovar armáde by mohli byť nútení pracovať v noci, cez víkendy a sviatky a bez sezónnej dovolenky, dodal Reuters.

Podľa Borisova povinnosť pracovať nadčas sa nebude využívať v masovom meradle a zamestnanci dostanú náležité príplatky.

Návrh zákona zároveň ustanovuje, že právnické osoby – bez ohľadu na svoju organizačnú a právnu formu a formu vlastníctva – nesmú odmietnuť uzatváranie zmlúv v rámci verejného obstarávania alebo potrieb štátu v oblasti obrany.

„Práve teraz, keď krajiny kolektívneho Západu posilňujú svoju vojenskú prítomnosť na hraniciach s Ruskom, zintenzívňujú sankčný tlak, zvyšujú dodávky zbraní na Ukrajinu, je prijatie (týchto) zákonov dôležité,“ povedal Borisov zákonodarcom.

Rusko vtrhlo na Ukrajinu 24. februára, ale jeho pokus o  dobytie hlavného mesta Kyjev bol odrazený, pričom ruská armáda  utrpela veľké straty na ľuďoch i technike. Postup ruských jednotiek na východe Ukrajiny je v porovnaní s pôvodne deklarovanými plánmi pomalý – obsadenie Luhanskej oblasti ruskou armádou bolo takmer zavŕšené až minulú nedeľu.

Západ na ruskú inváziu reagoval balíkmi sankcií, zvýšil dodávky zbraní na Ukrajinu a posilnil sily NATO vo východnej Európe. Moskva všetky tieto kroky považuje za súčasť „zástupnej vojny“ Západu proti Rusku.

Návrh zákona „o zabezpečení ruských ozbrojených síl počas boja proti terorizmu a iných operácií mimo územia Ruskej federácie“ predstavila vláda 30. júna. Dokument vyvolal veľkú pozornosť, a to najmä jeho časť týkajúca sa nemožnosti odmietnuť uzatváranie zmlúv.

Termín na podávanie pozmeňujúcich a doplňujúcich návrhov pre  druhé čítanie návrhu zákona bol stanovený na utorok do 16.00 h miestneho času, museli tak byť podané do niekoľko hodín po prvom čítaní.

Oba návrhy zákonov musia ešte prejsť druhým a tretím čítaním v dume, ktorej predseda Viačeslav Volodin povedal, že diskusia bude v stredu pokračovať za zatvorenými dverami. Návrhy bude ešte musieť prerokovať horná komora parlamentu a musí ich podpísať prezident Vladimir Putin.

Ak máte otázku, tip na článok, návrh na zlepšenie alebo ste našli chybu, napíšte na redakcia@postoj.sk
Diskusia 0

Aktuálne

Diskusia 0