Jasno
Bratislava
Miroslav
29.3.2024
Novak Djokovič už trénuje, Austrália mu nakoniec povolila vstup
Zdielať na

Novak Djokovič už trénuje, Austrália mu nakoniec povolila vstup

MELBOURNE / Svetová tenisová hviezda Novak Djokovič bol síce v pondelok,10. januára, zadržaný krátko potom ako v súdnom spore dostal víza na legitímny vstup do krajiny. O niekoľko hodín neskôr už ale trénoval v tenisovej hale na Australian Open.

Dopadlo to v prospech tenisového esa, už trénuje 

Slávny tenista sa vyjadril na sociálnej sieti twitter nasledovne: Na teraz nemôžem povedať nič iné než ďakujem vám, že pri mne stojíte a podporujete ma, nech som naďalej silný.” Taktiež v ďalšom statuse Novak Djokovič dodal: “Som potešený a vďačný, že sudca vyhovel mojej žiadosti a nezrušil mi víza. Napriek všetkému, čo sa udialo, chcem tu ostať a pokúsiť sa súťažiť na Australian Open. Na to sa naďalej plne sústredím. Priletel som sem, aby som hral na jednom z najdôležitejších podujatí. Máme pred sebou úžasných fanúšikov,”. Djokovič má na twitteri 8,9 milióna nasledovateľov, ktorí situáciu podrobne sledovali. 

Zadržanie svetovej tenisovej hviezdy 

Novak Djokovič bol zadržaný iba pár hodín po tom, ako vyhral svoj súdny spor, aby mohol hrať na Australian Open. Daný spor bol poznačený hádkami ohľadne očkovania, uviedol jeho otec pre denník The Sun

Napriek tomu, že sudca oslobodil tenisové eso Djokoviča od karantény  s tvrdením, že zrušenie jeho víz bolo nerozumné a nelogické, austrálski ministri majú právomoc zrušiť dané rozhodnutie a môžu ho, ak uznajú za vhodné, deportovať. Podľa správ, svetová jednotka a odporca očkovania bol zadržaný v austrálskom meste Melbourne, keďže austrálski ministri zvažujú použiť takzvanú osobnú moc, aby mu zrušili víza iba pár hodín po tom, čo mu boli víza udelené. 

Zatiaľ čo jeho otec, Srdjan Djokovic, tvrdí, že jeho syn Novak Djokovič bol zadržaný, brat svetovej tenisovej hviezdy Djordje Djokovic dokonca povedal, že austrálski ministri chcú jeho brata zajať a uväzniť. 

Austrálski ministri môžu podľa uváženia Djokoviča deportovať

Skutok sa stal iba pár hodín po tom, ako vládny právnik varoval, že Austrália môže použiť ministerské právomoci, aby mohla Djokoviča deportovať z krajiny, čo by malo za následok zákaz vstupu do krajiny na tri roky. Minister pre migráciu a prisťahovalectvo Alex Hawke má štvorhodinové časové okno, aby bral do úvahy svoje "osobné uváženie" a mohol vykonať ďalšie kroky v už kontroverznejšej kauze. 

Podľa spravodajského zdroja Telegraph, veľké množstvo policajtov sa zhlukovalo pred kanceláriou Djokovičových právnikov v Melbourne. 

K téme sa vyjadrila aj poslankyňa a bývalá profesionálna tenisová hráčka Romana Tabak na svoje sociálnej sieti. "Problém je, že mu Austrálčania udelili výnimku, ktorú mu iní Austrálčania spochybnili. Novak by neletel cez pol sveta, ak by Austrália zaujala jasný postoj," uviedla Tabak na facebooku. 

 

Djokovič spor vyhral, otázna je ešte reakcia austrálskeho ministra pre migráciu

Srbský tenista Novak Djokovič vyhral súdny spor s triumfov, ako informoval britský spravodajský portál BBCPočnúc 10. januárom môže vstúpiť do Austrálie. Uspel totiž so svojím odvolaním na súde, ktorý v pondelok, 10. januára, rozhodol, že rozhodnutie o zrušení jeho víz neplatí. Djokovičovi právnici trvali na tom, že pri žiadaní výnimky z očkovania postupovali podľa dokumentov, ktoré im zaslali austrálske úrady.

Vládny právnik však pre BBC povedal, že austrálsky minister pre migráciu a prisťahovalectvo má právomoc opätovne zrušiť Djokovičove víza bez udania dôvodu. Ak by tak urobil, srbský tenista by mal zákaz vstupu do Austrálie na tri roky. V prípade, že rozhodnutie súdu zostane v platnosti, svetová jednotka nastúpi na Australian Open a pokúsi sa obhájiť titul. Aktuálne to už ale vyzerá inak, nakoľko bol zadržaný políciou. 

Zdielať na

Súvisiace články