Slovenskí neurochirurgovia dosiahli medzinárodné uznanie vďaka unikátnej operácii driekovej chrbtice

Neurochirurgovia odprezentovali vlastnú operačnú metódu driekovej chrbtice na medzinárodných kongresoch a techniku operácie boli predviesť aj na prestížnej klinike v Nemecku.

04.02.2023 15:17
neurochirugia ruzinov Foto:
debata (3)

Aj medzi slovenskými lekármi sú mimoriadne nadaní a odborne zdatní profesionáli, ktorí okrem toho, že patria medzi najvyhľadávanejších chirurgov vo svojom odbore, tak majú veľký zmysel pre inovačné riešenia operačných zákrokov, ktoré dokážu skrátiť čas rekonvalescencie a prinášajú pre pacienta benefity v podobe väčšieho komfortu po operácii.

„Niet pochýb o tom, že naši lekári svojimi schopnosťami dosahujú celosvetovú úroveň a pomáhajú tak nielen našim pacientom, ale aj pacientom z celého sveta. Ďakujem lekárom z Neurochirurgickej kliniky v Ružinove za ich aktívny prístup a skvelú prezentáciu našej nemocnice v celosvetovom meradle. Mojou snahou je neustále zlepšovať podmienky, ktoré budú viesť k podpore práve týchto lekárov, ktorí svojim aktívnym prístupom a snahou o inováciu v medicíne pomáhajú našim pacientov,“ povedal riaditeľ Univerzitnej nemocnice Bratislava, Alexander Mayer.

Nová operačná metóda kombinuje výhody mikrochirurgie, intraoperačného 3D zobrazovania, neuronavigácie a perkutánnej techniky pri dekompresívno-stabilizačných operáciách na driekovej chrbtici. „Vďaka zásadnej modifikácii metódy známej ako MIDLIF (midline lumbar interbody fusion) je možné zákrok realizovať v menej invazívnej forme. To má za následok skoršiu mobilizáciu pacienta po operácii, menšia rana sa lepšie hojí, menej bolí a pacient má aj po operácii kde je potrebné implantovať stabilizačnú montáž so skrutkami šancu ísť už na tretí, alebo štvrtý deň domov,“ prezentuje svoju vlastnú inováciu neurochirurg Benedikt Trnovec.

Metódu si osvojili aj niektorí ďalší kolegovia z Neurochirurgickej kliniky SZU a UNB Ružinov, medzi nimi aj mladý lekár Peter Hudák. Obaja lekári spolu prezentovali vlastnú operačnú techniku na globálnych spinálnych kongresoch v Paríži, Las Vegas a európskom neurochirurgickom kongrese v Belehrade.

„Na týchto podujatiach sme stretli aj mojich bývalých kolegov z Nemecka, ktorých táto metóda zaujala. Pozvali nás ju predviesť na Univerzitnú Kliniku v Augsburgu,“ vysvetľuje autor metódy Benedikt Trnovec.

3 debata chyba
Viac na túto tému: #operácia #neurochirurgia #nemocnica Ružinov #drieková chrbtica