Na hlavný obsah

Vlna cunami prerušila spojenie s časťami Tongy, uviedla premiérka Nového Zélandu

Cunami postihlo tichomorský štát v sobotu.

Vlna cunami prerušila spojenie s časťami Tongy, uviedla premiérka Nového Zélandu
Na satelitnej snímke erupcia podmorského vulkánu na tichomorskom ostrovnom štáte Tonga. Foto: TASR/AP

Novozélandská premiérka Jacinda Ardernová a generálny tajomník OSN António Guterres vyjadrili veľké znepokojenie nad následkami sobotňajšej (15. 1.) erupcie podmorskej sopky pri súostroví Tonga.

Wellington sa snaží obnoviť plnú komunikáciu s tichomorským štátom, uviedla v nedeľu (16. 1.) Ardernová, podľa ktorej zatiaľ úrady Tongy oficiálne neohlásili žiadne obete ani škody. OSN aj Nový Zéland situáciu sledujú a sú pripravené pomôcť, napísali svetové tlačové agentúry.

Podmorský vulkán Hunga Tonga-Hunga Ha’apai, ktorý leží asi 65 kilometrov od metropoly súostrovia, vybuchol v sobotu skoro ráno nášho času. Satelitné snímky ukázali, ako sa nad morskou hladinou zdvihol obrovský, až päť kilometrov široký oblak popola, pary a sopečných plynov do výšky zhruba 20 kilometrov.

Vlna sa dotkla aj Japonska či USA

Erupcia trvala osem minút a bola natoľko hlasná, že ju ako vzdialený hrmot opísali aj obyvatelia na 800 kilometrov vzdialenom Fidži. Sonický tresk počuli podľa agentúry AP aj obyvatelia Aljašky. Vlna cunami spôsobená výbuchom zasiahla pobrežie Tongy, Fidži či Americkej Samoy, ale aj Japonska či Spojených štátov.

Výbuch sopky zároveň prerušil internetové aj telefonické spojenie v celej Tonge a nemožno preto jednoducho vyhodnotiť škody, ktoré mohol na súostroví napáchať, uviedla Ardernová. S niektorými pobrežnými oblasťami sa zatiaľ spojiť nedá.

„So znepokojením sledujem situáciu na Tonge. Úrady OSN v Pacifiku situáciu pozorne sledujú a sú pripravené poskytnúť pomoc, ak o to Tonga požiada,“ napísal na sociálnej sieti Gutteres.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet