Na hlavný obsah

Najjednoduchším riešením je platba kartou. Nie vždy je to však zadarmo

Závisí to od toho, aký typ účtu a balíček služieb k nemu máte.

Zdražovanie neobišlo ani služby v bankách. Poplatky sú však pri transakciách v zahraničí spravidla ešte vyššie.

Na začiatku sezóny letných dovoleniek by sme mali vedieť, ako platiť za hranicami čo najvýhodnejšie.

Zhodujú sa na tom aj odborníci. „Keď máte bezbalíkový účet, tak sú tieto položky všetky spoplatnené mimo toho ďalšieho poplatku. Čiže zaplatíte za účet, a zaplatíte aj za počet transakcií, ktoré ste realizovali,“ tvrdí Matej Dobiš, výkonný riaditeľ Finančného kompasu.

Pozrite si celú reportáž RTVS:

V prípade, že nemáte účet, v ktorom sú takéto transakcie bezplatné, banka si za každú jednu platbu kartou v zahraničí účtuje aj 20-, prípadne 30-centový poplatok.

Poplatky mimo eurozóny

Ak ste v krajine, v ktorej sa platí inou menou ako eurom, ušetriť môžete aj správnym rozhodnutím pri voľbe, či zaplatiť s konverziou, alebo bez nej.

Sylvia Ďatelinková, právnička Inštitútu alternatívneho riešenia sporov tvrdí, že pri platbe platobnou kartou v zahraničí by sme mali voliť prepočet bez konverzie.

„Tie rozdiely pri tom zmenovom kurze, v prípade, že sa rozhodnem platiť s konverziou sú niekedy rádovo na úrovni 5%. Ak platím platbu vo výške možno 150 eur, tak v prípade, že by som si volil platbu s konverziou, tak reálne to pre mňa môže znamenať až 160 eur,“ dopĺňa Zoltán Čikes, prevádzkový riaditeľ spoločnosti FinGO.sk.

Odborníci ďalej radia, že vždy treba mať pri sebe aj hotovosť. Aj v tomto prípade by ste mali vyberať z bankomatu, z ktorého výber vás bude stáť menej.

„Výber z bankomatu je najlepšie realizovať v partnerskej banke vašej domovskej banky debetnou platobnou kartou. Kreditnou kartou sa najlepšie realizujú bezhotovostné platby alebo platby v online prostredí, určite neodporúčam realizovať výber v hotovosti,“ vysvetľuje Ďatelinková.

„Pri štandardnom výbere je to poplatok 2,50 až 3,50 a pri výbere kreditnou kartou sú to 5-, 10- až 15-eurové poplatky,“ odpovedá Dobiš.

Odborníci na financie odporúčajú, aby ste do zahraničia vycestovali aspoň s dvomi platobnými kartami. Pre prípad straty, odcudzenia alebo poškodenia jednej z nich, alebo ak by vám ju odmietli akceptovať.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Ekonomika