Na hlavný obsah

Je to naše územie a naša zem, vyhlásil šéf ruskej diplomacie Lavrov o Arktíde

Západ varoval pred ambíciami na tomto území.

Je to naše územie a naša zem, vyhlásil šéf ruskej diplomacie Lavrov o Arktíde
Na snímke oceánografický a environmentálny výskum v kanadskej Arktíde aj z paluby lode Pobrežnej stráže Louis S. St. Laurent. Foto: TASR/AP

Ruský minister zahraničných vecí Sergej Lavrov v pondelok (17. 5.) označil Arktídu za zónu ruských záujmov a varoval Západ pred arktickými ambíciami.Agentúra AGP upozorňuje, že tak urobil niekoľko dní pred rokovaním Arktickej rady, ktorej sa má zúčastniť aj šéf americkej diplomacie Antony Blinken. Ten je momentálne na „arktickej ceste“ po Dánsku, Grónsku a Islande.

Lavrov podľa agentúry Interfax reagoval na snahu Nórska, podľa ktorého by sa Severoatlantická aliancia mala viac sústrediť na arktickú oblasť, o čom chce na Arktickej rade otvorene hovoriť.

Moskva podľa Lavrova zaznamenáva „bedákanie“ nad rozvíjaním vojenských aktivít Ruska v Arktíde. „Ale všetci dávno dobre vedia, že to je naše územie, naša zem,“ vyhlásil ruský minister.

Lavrov chce obnoviť dialóg. Západné štáty ho zmrazili po anexii Krymu

Rusko sa podľa neho stará, aby arktické pobrežie bolo bezpečné. Všetko, čo Rusko podniká, označil za absolútne zákonné a legitímne. Zároveň sa vyslovil za obnovenie dialógu náčelníkov generálnych štábov ôsmich členských krajín Arktickej rady.

„Ak si niekto želá väčšiu predvídateľnosť a zníženie vojenských rizík, potom navrhujem vrátiť sa k nášmu dávnemu návrhu, aby sme obnovili činnosť mechanizmu pravidelných stretnutí náčelníkov generálnych štábov členských krajín Arktickej rady,“ povedal. Tento mechanizmus podľa neho fungoval, ale pred siedmimi rokmi sa ho západní partneri rozhodli zmraziť – a tak by sa nemali urážať a pozastavovať nad tým, že sa nevedie dialóg.

Západ zmrazil vojenskú spoluprácu s Ruskom v roku 2014 po tom, ako Rusko anektovalo ukrajinský polostrov Krym a podporilo povstanie proruských separatistov na východe Ukrajiny po tom, ako prozápadní demonštranti v Kyjeve zvrhli proruského prezidenta Viktora Janukovyča a ten ušiel do Ruska.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet