Denník N

Môžu tráviť s blízkymi len dve hodiny denne. Chráni vedenie DSS seniorov alebo nezaočkovaný personál?

Ilustračné foto - TASR
Ilustračné foto – TASR

Možno sa len snažia chrániť starčekov pred koronou, no momentálne ich chránia skôr pred blízkymi, hovorí Zuzana, ktorej 90-ročná stará mama žije v banskobystrickom zariadení pre seniorov.

S banskobystrickým zariadením pre seniorov DOM Božieho milosrdenstva bola Bratislavčanka Zuzana donedávna veľmi spokojná. Ako hovorí, o starú mamu, ktorá tam býva už od roku 2008, bolo vždy príkladne postarané. Výhrady nemala ani k tomu, ako v domove zo začiatku zvládali protiepidemické opatrenia.

Podobne ako ostatné DSS fungovali v špeciálnom režime, keď boli klienti prakticky odstrihnutí od okolitého sveta, a teda aj od príbuzných.

„My sme to, samozrejme, plne rešpektovali. Vtedy sme k starej mame nemali prístup, ale mohli sme ju vidieť aspoň cez okno,“ vraví Zuzana.

Aj napriek prísnej izolácii klientov od okolia sa počas druhej vlny v zariadení rozšíril koronavírus, ktorý do domova pravdepodobne priniesol personál. Ochorela väčšina klientov vrátane Zuzaninej starej mamy. Hoci sa nakoniec uzdravila, na covid jej zostala nepríjemná spomienka – autoimunitné ochorenie kože, ktoré sa prejavuje ekzémom na veľkej časti tela.

„Keď sa začalo očkovať proti covidu, starú mamu sme dali hneď zaočkovať. Dnes je v domove zaočkovaná väčšina klientov, ale personál zaočkovaný nie je, dokonca sa tým niektoré sestry aj chvália,“ hovorí Zuzana.

Prekáža jej to hlavne preto, lebo hoci sú ona aj jej stará mama plne zaočkované, stále sa nemôžu vídať bez obmedzení. Na vine je podľa nej personál zariadenia.

Domov má vlastné pravidlá

Keď došlo koncom jari k prvému čiastočnému uvoľneniu opatrení, domov konečne umožnil návštevy príbuzných, ale podľa prísne určených pravidiel. Počet návštevníkov na jednotlivé dni bol obmedzený a príbuzní sa museli na návštevu vopred prihlásiť – telefonicky u informátorky. „Pochopila som to tak, že to robia preto, aby sa im tam nemotali davy ľudí. Na začiatku to bolo úplne namieste, pretože sa ešte len končila druhá vlna,“ vraví Zuzana.

Priznáva, že v dodržiavaní pravidiel návštev neboli vždy disciplinovaní. „Žijeme v Bratislave a niekedy sa za starkou zvykneme zastaviť v Banskej Bystrici, keď napríklad cestujeme z východu. Nie vždy viem dopredu, či sa mi podarí prísť, a niekedy sa nestihnem nahlásiť na návštevu. No predtým nám vždy niekto ochotný z personálu umožnil aspoň krátku návštevu,“ opisuje Zuzana.

Postupne sa to však začalo preklápať do konfliktov s 

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Duševné zdravie

Očkovanie proti koronavírusu

Vzťahy

Rodina a vzťahy, Slovensko

Teraz najčítanejšie