Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Slovensko

ZMOS sa kvôli školám obrátil na prezidentku aj generálneho prokurátora

Na archívnej snímke Michal Kaliňák. Foto: TASR - Milan Kapusta

Novela zákona o štátnej správe v školstve a školskej samospráve je podľa združenia porušením finančnej nezávislosti samospráv a dochádza ňou k nabúraniu princípov fiškálnej decentralizácie.

Bratislava 30. novembra (TASR) - Združenie miest a obcí Slovenska (ZMOS) koncom minulého týždňa odmietlo poslaneckú novelu zákona o štátnej správe v školstve a školskej samospráve, ktorá zo samospráv vytvára bezmocného sponzora. TASR o tom informoval ústredný riaditeľ Kancelárie ZMOS Michal Kaliňák. V utorok sa združenie, ktorého členom je takmer 96 percent samospráv, obrátilo na prezidentku SR Zuzanu Čaputovú a tiež generálneho prokurátora Maroša Žilinku.

V liste hlave štátu ZMOS zdôvodňuje požiadavku na vrátenie novely do parlamentu využitím práva veta a zároveň iniciovanie preskúmania súladu uvedeného predpisu s ústavou, a to podaním na Ústavný súd SR. Podľa ZMOS-u je preukázateľný rozpor so základným zákonom štátu, ako aj so záväzkami vyplývajúcimi Slovenskej republike z Európskej charty miestnej samosprávy. Novela je porušením finančnej nezávislosti samospráv a dochádza ňou k nabúraniu princípov fiškálnej decentralizácie.

ZMOS opakovane upozorňoval na to, že takáto právna úprava zasiahne mestá a obce vo veľkom rozsahu a že takéto financovanie je porušením ústavného práva samospráv na finančnú nezávislosť. "Otvorene sme poslancom parlamentu ponúkli spoluprácu a priestor na rokovanie. Tento priestor sme nedostali a rovnako boli ignorované naše pripomienky. Paradoxne, novela bola parlamentom schválená v čase, keď ešte bolo možné uplatniť pripomienky v rámci medzirezortného pripomienkového konania," uviedol Kaliňák.

ZMOS v liste prezidentku republiky aj generálneho prokurátora tiež informoval o tom, že vzhľadom na preukázateľne výrazné negatívne dosahy na rozpočty miest, obcí a samosprávnych krajov je presvedčený o tom, že poslanci parlamentu boli predkladateľom novely uvedení do omylu, a to minimálne zamlčaním negatívnych dosahov, porušením ústavy, medzinárodných záväzkov, princípov fiškálnej decentralizácie, ale aj neinformovaním o uplatnených zásadných pripomienkach, ich nevyhodnotení, ako aj neukončení samotného medzirezortného pripomienkového konania. Práve tieto informačné deficity evidentne zavážili pri schvaľovaní tejto mimoriadnej nebezpečnej novely, dodáva združenie.

Hovorca Generálnej prokuratúry (GP) SR Dalibor Skladan pre TASR uviedol, že vzhľadom na súčasné legislatívne štádium navrhovanej právnej úpravy je predčasné, aby GP zaujímala k predmetnej novele zákona stanovisko. "Prípadné využitie právomoci generálneho prokurátora SR vo vzťahu k Ústavnému súdu SR prichádza do úvahy až po nadobudnutí účinnosti právneho predpisu," dodal Skladan.

Poslanecký návrh novely zákona o štátnej správe v školstve a školskej samospráve upravuje financovanie súkromných i cirkevných škôl a školských zariadení. Odstrániť sa má "nerovné postavenie zriaďovateľov týchto škôl v porovnaní so zriaďovateľmi škôl a školských zariadení v zriaďovateľskej pôsobnosti obcí a samosprávnych krajov, ak ide o prerozdeľovanie podielových daní".

Združenie samosprávnych krajov SK8 takisto kritizuje zásah do rozpočtov bez ich kompenzácie. Najnovším príkladom je úprava financovania verejných, súkromných a cirkevných škôl a školských zariadení. Informoval o tom predseda SK8 a predseda Trnavského samosprávneho kraja Jozef Viskupič.