Rok 2020 bol rokom covidových domén

Pandémia koronavírusu výrazne ovplyvnila aj registráciu .sk domén. Ako vyplýva z údajov spoločnosti SK-NIC, rok 2020 bol rokom covidových domén. V prvej polovici minulého roka vzniklo na Slovensku takmer 1 300 domén s touto tematikou. Najčastejšie sa vzťahovali k slovám corona, covid19, ako sa nenakaziť či dezinfekcia.

27.07.2021 17:07
dvojica, počítač, notebook, internet, mapa,... Foto:
Ilustračné foto.
debata

Okrem nich bolo vidieť aj presun z reálneho sveta do virtuálneho, keď sa presadili spojenia ako výroba rúšok, donáška jedla, rozvoz tovarov alebo virtuálne učenie.

„Kým prvý polrok 2020 zaznamenal explóziu v počte tzv. COVID-19 domén, o rok neskôr už bol záujem o registráciu domén s touto tematikou menší. V prvej polovici roka 2021 sme zaznamenali iba 251 zaregistro­vaných domén," uviedol SK-NIC. Zmenili sa aj slová používané v COVID-19 doménach. Dominovali tie, ktoré súviseli s prísnejšími opatreniami, testovaním a plánovanou vakcináciou. Kým v prvej polovici roka 2020 tvorili COVID- 19 domény 3,2 % všetkých nových registrácií .sk domén, v roku 2021 to bolo už len 0,6 %.

Spoločnosť SK-NIC je správcom domény najvyššej úrovne .sk. V roku 2006 uzavrela s vládou Dohodu o spolupráci, ktorou dobrovoľne presunula časť svojich kompetencií pri správe domény na vládu a podriadila sa požiadavkám na úroveň poskytovaných služieb ako aj Komisii pre správu národnej domény, ktorá pozostáva zo zástupcov internetovej komunity ako aj vlády.

debata chyba
Viac na túto tému: #IT #doména