Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Slovensko

Po príchode do Talianska už nie je potrebné absolvovať karanténu

Ilustračná snímka. Foto: TASR/AP

Pri vstupe do krajiny je však potrebné preukázať sa negatívnym PCR alebo antigénovým testom, nie starším ako 48 hodín od odberu.

Bratislava 17. mája (TASR) - Po príchode do Talianska už cestujúci nemusia absolvovať povinnú karanténnu a ani opakovať test na ochorenie COVID-19. Táto povinnosť je od nedele (16. 5.) zrušená. Pri vstupe do krajiny je však potrebné preukázať sa negatívnym PCR alebo antigénovým testom, nie starším ako 48 hodín od odberu. Na svojom webe o tom informuje Ministerstvo zahraničných vecí a európskych záležitostí (MZVEZ) SR.

Pri vstupe do Talianska je zároveň nutné vyplniť čestné vyhlásenie za každú osobu. Taktiež platí povinnosť registrácie na oddelení prevencie príslušného zdravotníckeho zariadenia a zároveň povinnosť zaslania negatívneho výsledku testu. Rezort slovenskej diplomacie upozorňuje na možné regionálne odlišnosti.

Do soboty (15. 5.) sa pri vstupe do Talianska museli cestujúci z krajín kategórie štátov C, kde patrilo aj Slovensko, preukázať negatívnym antigénovým alebo PCR testom nie starším ako 48 hodín od odberu. Následne bola povinná päťdňová karanténa. Po absolvovaní karantény bolo nutné opäť sa podrobiť antigénovému alebo PCR testu. To platilo pre osoby, ktoré sa 14 dní pred vstupom do Talianska nachádzali v krajinách uvedených v kategórii C. Výnimku z preukázania testu majú deti do dvoch rokov.