Zatiahnuté
12°
Bratislava
Jela
19.4.2024
Darované Vianoce: Rodina nemala na nájom, žila v útulku. Splnil sa im sen o vlastnom bývaní
Zdielať na

Darované Vianoce: Rodina nemala na nájom, žila v útulku. Splnil sa im sen o vlastnom bývaní

KEŽMAROK / Najprv život bez domova v útulku s celou rodinou a napokon v podnájmoch za peniaze, ktoré si 8-členná rodina nemohla dovoliť. Skromný otec Rastislav, začal vo finančnej núdzi s včelárstvom a privyrábal si výrobou a predajom sviečok. Rodinu spod Tatier štáb Televízie JOJ spoznal pred koncom roka 2019 a spolu s anonymným darcom sa im aspoň na pár dní snažili spríjemniť sviatky. Našim kolegom sa však okrem štedrých darov podaril malý zázrak. Preto rodičov so šiestimi deťmi opäť navštívili. Nielen zo zvedavosti, ale aj s vianočnou nádielkou.

Keď sa život zmení k lepšiemu

Mnohopočetnú rodinu Rastislava Briju, skromného včelára, TV JOJ naposledy navštívila pred dvomi rokmi. Bolo to síce v Kežmarku, ale na úplne inom mieste. Po návšteve sa im život v dobrom obrátil naruby. 

"Deti sú pre mňa všetko," povedal otec Rastislav Brija. Nielenže šesť detí v rodine, ale aj jedno zdravotne postihnuté, ktoré vyžaduje neustálu starostlivosť. Otec Restislav sa priučil práci včelára, aby rodinný rozpočet vylepšil, ako je to možné. "Čo ma uživí, to je včelárstvo, predávanie sviečok," konštatoval Brija. 

Kde je vôľa, tam sa aj nemožné podarí

Snaživého otca trápi najmä to, že si na vlastný byt nemôžu dovoliť ani hypotéku. Za posledných deväť rokov vystriedali až šesť prenájmov. "Aby deti mali strechu nad hlavou," konštatoval Brija. A preto sa televízny štáb TV JOJ s košickým darcom pokúsili o nemožné. Ešte v septembri 2021 oslovili primátora Kežmarku s veľkou prosbou o pomoc s bývaním. 

"Starajú sa vzorne, čo viem, je tam aj postihnuté dievčatko, ktoré vyžaduje sústavnú starostlivosť," povedal primátor mesta Kežmarok, Ján Ferenčák. Vďaka kežmarským poslancom a primátorovi vtedy padol prísľub. "Bol pre vás schválený byt z mesta Kežmarok, v novom roku 2022 sa budete môcť sťahovať do nového bytu. Výrazne sa vám zlepší vaša situácia," s úsmevom dodal Ferenčák. "Toto sú Vianoce," dodal Brija. 

Rodina nemusela byť rozdelená

Po dvoch rokoch v tom istom meste, ale na inom mieste. To, čo bolo na papieri, poslanci splnili. "Najhoršie časy boli, keď sme fungovali v útulku, lebo sme nemali nájom," uviedla mama Božena Brijová. Našťastie sú to už len spomienky. Vďaka spoločným silám v súčasnosti žijú v mestskom domčeku, a tak sú chránení pred životom na ulici. "Zachránil nás pred rozdelením rodiny. Máme trojizbový byt," tvrdil Brija.  

A to je ten pocit, ktorý sa nedá kúpiť, keď aj deti cítia, že ste im úprimne pomohli. "Dobrému ujovi posielame pesničku," povedala malá dcéra Brijovcov. A aby si sviatky v kežmarskom domčeku užili tak ako ostatné deti, vďaka anonymnému darcovi im bolo pripravených niekoľko prekvapení. Dobrý "Ježiško" z Košíc im aj počas Vianoc 2021 poslal darčeky. Aj keď máme vianočné sviatky za sebou, veríme, že budeme môcť deťom vďaka dobrým ľuďom pomáhať aj v priebehu roka 2022. 

Súvisiace články

Najčítanejšie správy