Na hlavný obsah

Nadšenci astronómie sa schádzajú v Severnej Amerike. Idú pozorovať úplné zatmenie Slnka

V Európe ho uvidíme o dva roky.

Nadšenci astronómie sa schádzajú v Severnej Amerike. Idú pozorovať úplné zatmenie Slnka
Muž sleduje čiastočné zatmenie Slnka. Foto: TASR/Pavel Neubauer

Nadšenci astronómie z blízkeho i ďalekého okolia sa schádzajú do Strednej a Severnej Ameriky, aby si pozreli úplné zatmenie Slnka. Vidieť bude v pondelok (8. 4.), informovala o tom BBC.

Odborníci odhadujú, že do takzvaného pásu totality, ako sa nazýva oblasť, z ktorej sa bude dať pozorovať zatmenie, sa vydá viac ako milión ľudí z celého sveta.

Diera na oblohe

Pre austrálsku psychologičku Kate Russoovú to bude 14. prípad, keď uvidí úplné zatmenie Slnka. Prvýkrát tento úkaz videla v roku 1999 na juhu Francúzska a na pondelňajšie predstavenie prišla do Uvalde v Texase.

„Pozriete sa na Slnko a zrazu je na oblohe len diera. Je to akoby sa všetko obrátilo naruby,“ opísala Russoová moment, keď sa zatmenie začína. Jej vlastné zážitky ju inšpirovali k štúdiu emocionálnej reakcie ľudí, ktorí sa rozhodli tento jav pozorovať.

Ďalší nadšenec zatmenia, britský vedec na dôchodku Patrick Poitevin, sa ho vybral pozorovať do Mexika. Hoci počas predchádzajúcich pozorovaní vykonával experimenty, tento rok má v úmysle sedieť a vychutnávať si pohľad.

Dôchodca poznamenal, že toto konkrétne zatmenie by malo v Mexiku trvať štyri a pol minúty. Umožní mu to pravdepodobne vidieť počas dňa niekoľko planét, hviezd alebo dokonca kométu.

V Európe ho budeme vidieť o dva roky

Úplné zatmenie bude vidieť aj v mexickom meste Torreón, v amerických mestách Dallas, Indianapolis a Buffalo a v kanadskom Montreale.

Podľa výpočtov sa približne 183 kilometrov široký pás totality začne okolo 11.07 h miestneho času (20.07 h SELČ) v Mazatláne na tichomorskom pobreží Mexika.

Bude postupovať severovýchodným smerom nad Texasom, južnou Oklahomou, Missouri a Illinois predtým, ako úplné zatmenie uvidia obyvatelia v Ohiu a pozdĺž americko-kanadskej hranice. Pozorovanie nad pevninou sa skončí o 17.12 h miestneho času (21.42 h SELČ) v kanadskej provincii Newfoundland.

Kontinentálne USA naposledy zažili úplné zatmenie vo februári 2017, keď pás totality prechádzal od tichomorského k atlantickému pobrežiu a z Bieleho domu ho pozoroval vtedajší prezident Donald Trump.

Obyvatelia kontinentálnych Spojených štátov a Kanady budú mať ďalšiu príležitosť pozorovať takéto zatmenie v roku 2044. V Európe bude viditeľné 12. augusta 2026, keď pás totality prejde nad severným Španielskom.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet