Jasno
11°
Bratislava
Miroslav
29.3.2024
Členky škandalóznej skupiny Pussy Riot sú podľa Kremľu zahraničnými agentkami
Zdielať na

Členky škandalóznej skupiny Pussy Riot sú podľa Kremľu zahraničnými agentkami

MOSKVA / Členky hudobnej skupiny Pussy Riot boli vo štvrtok Kremľom zaradené na zoznam zahraničných agentov. Dvojica patrí medzi najslávnejších odporcov Putinovho režimu.

Meno na výpise pre nich znamená sprísnenú vládnu kontrolu, pričom častokrát ide z jej strany o pokus zdiskreditovať kritikov. Ukladá sa im tak povinnosť vo verejných príspevkoch uvádzať, že obsah vytvoril zahraničný agent.

Skupina okamžite po oznámení pomocou sociálnej siete Twitter uviedla, že pravidlá neplánuje dodržiavať a proti rozhodnutiu ruského ministerstva spravodlivosti sa odvolá na súde. Nadežda Tolokonniková a Nika Nikulšinová boli na výpis pridané spolu so satirikom Viktorom Šenderovičom a zberateľom umenia Maratom Gelmanom. 

Pussy Riot je feministickou punkovou skupinou, ktorá svojim extravagantným prejavom a netradičnými metódami propagácie názorov v minulosti nezriedka šokovala verejnosť. Na československej scéne ju zrejme najviac preslávil český prezident Miloš Zeman, keď v legendárnom vysielaní Českého rozhlasu nič netušiacim poslucháčom preložil prvé slovo v názve kapely.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy