Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Ekonomika

Analýza: Od vlaňajška požiadali o osobný bankrot tisíce Slovákov

Ilustračná snímka. Foto: Teraz.sk - Elena Halačová

Inštitút osobného bankrotu bol na Slovensku zavedený v roku 2017. Slovákom umožnil jednoduchšie a lacnejšie zbavenie sa dlhov.

Bratislava 2. júna (TASR) - Za celý minulý rok požiadalo o osobný bankrot 9701 obyvateľov Slovenska. Ďalších 2628 ľudí tak urobilo už za prvé štyri mesiace tohto roka. Podľa najnovších dát poradensko-analytickej spoločnosti Dun & Bradstreet (D&B) to porovnaní s rovnakým obdobím minulého roka predstavuje pokles o 438 osôb.

"Najvýraznejší záujem oň v tomto roku bol v marci, keď sa na takýto krok odhodlalo 1042 ľudí, čiže až 40 % zo všetkých," priblížila analytička Dun & Bradstreet Petra Štěpánová.

Za celý minulý rok skončilo podľa analýzy v osobnom bankrote celkovo 9701 ľudí na Slovensku, čo porovnaní s rokom 2021 predstavovalo desaťpercentný nárast. Vtedy sa pre takúto formu zbavenia dlhov rozhodlo 8726 ľudí. "Aj keď počet malých konkurzov v minulom roku stúpol, neprekonal ešte rekordný rok 2020, keď bolo zaznamenaných až cez desaťtisíc konkurzov," doplnila Štěpánová.

Najčastejšie pritom o oddlženie počas minulého roka žiadali ľudia v Prešovskom kraji, kde bolo podaných 1540 bankrotov. Nasledoval Nitriansky (1513) a Banskobystrický kraj (1450). Naopak, najmenej žiadostí o takzvané malé konkurzy bol zo Žilinského (815) a Trenčianskeho kraja (928). Podľa analytičky vo všeobecnosti na Slovensku každoročne počet žiadostí o osobný bankrot stúpa. Jediný pokles bol zaznamenaný v roku 2021.

Inštitút osobného bankrotu bol na Slovensku zavedený v roku 2017. Slovákom umožnil jednoduchšie a lacnejšie zbavenie sa dlhov. Ľudia majú pri ňom dve možnosti, buď v prípade konkurzu odovzdajú na oddlženie svoj majetok, alebo si zvolia formu splátkového kalendára. Osobným bankrotom sa nedá zbaviť všetkých dlhov, ako je povinnosť uhradiť výživné či mzdy zamestnancom.