Štátna ochrana prírody Celoplošné kvóty na odstrel vlka neprinesú želaný efekt zníženia škôd

TASR
TASR

Vyplýva to z porovnania počtu ulovených vlkov počas rokov 2010 až 2021 a stratách na ovciach a kozách. Celoplošné kvóty určené na základe okresov alebo iných oblastí ignorujú identifikovanie problémových jedincov a svoriek.

Vyplýva to z porovnania počtu ulovených vlkov počas rokov 2010 až 2021 a stratách na ovciach a kozách. Celoplošné kvóty určené na základe okresov alebo iných oblastí ignorujú identifikovanie problémových jedincov a svoriek.

TASR

TASR

Na sociálnej sieti to uviedla Štátna ochrana prírody, ktorá na to poukázala na zasadnutí pracovnej skupiny na ministerstve pôdohospodárstva.

Skúsenosti zo Slovenska, ako aj z iných oblastí Európy alebo Severnej Ameriky poukazujú na to, že nie sú vedecky overené dôkazy o vplyve lovu vlka na znižovanie strát.

V rokoch 2010 až 2013 na Slovensku lovili každoročne vyše 130 vlkov, ale škody na ovciach narastali. V ďalšom období, keď sa postupne lov vlka znižoval, škody od vlka boli vyrovnané. V rokoch 2018 a 2019 výrazne klesli, tvrdia ochranári.

"Ukázalo sa teda, že lov vlka za uvedené roky nepriniesol požadovaný efekt zníženia škôd na hospodárskych zvieratách. Tento poznatok je v súlade s publikovanými informáciami z Európy aj Severnej Ameriky," skonštatovali.

Percentuálny podiel strát spôsobených vlkom z celkového počtu hospodárskych zvierat sa podľa ŠOP dlhodobo pohybuje pod hranicou jedného percenta. "Z celoštátneho hľadiska vlk určite neohrozuje chov oviec, kôz a hovädzieho dobytka," uviedla ŠOP.

Doplnila, že lokálne u niektorých farmárov môže vlk narobiť vysoké škody a ohroziť chov hospodárskych zvierat. Preto tam je potrebné zabezpečiť efektívnu ochranu stád správne inštalovanými elektrickými ohradníkmi alebo voľne pustenými pastierskymi strážnymi psami.

Ochranári poukazujú, že v posledných troch rokoch výšku celoslovenských strát na ovciach navýšili o 31 percent dve farmy na Slovensku.

"Pasú ovce v jednej lokalite a odmietajú účinné preventívne opatrenia," podotkli. V roku 2022 škody spôsobené vlkom dravým, ktoré vyplatili okresnými úradmi, boli viac ako 446-tisíc eur.

Preto ŠOP považuje za dôležitejšie zabezpečiť podporu pre chovateľov hospodárskych zvierat zo zdrojov Európskej únie, ktoré pre to využíva väčšina štátov s výskytom vlka. ŠOP aktuálne hľadá možnosti zabezpečenia dotácií a získanie financií pre chovateľov s cieľom podporiť ochranu stád v lokalitách s výskytom veľkých šeliem prostredníctvom efektívnych preventívnych opatrení.

Pracovná skupina pre určenie ročnej kvóty lovu vlka dravého rozhodla, že v poľovníckej sezóne 2023/2024 by sa mohlo odloviť 60 vlkov. Vlk je na Slovensku chráneným živočíchom a podľa vyhlášky je zakázané ho úmyselne zraňovať alebo usmrcovať v jeho prirodzenom areáli. Problém s odstrelom vlka riešila v minulosti aj Európska komisia.

Ak máte otázku, tip na článok, návrh na zlepšenie alebo ste našli chybu, napíšte na redakcia@postoj.sk
Diskusia

Aktuálne

Najčítanejšie

Deň Týždeň
Diskusia