Ruský režisér Alexandr Mitta, ktorý podporoval anexiu Krymu, slávi 90. narodeniny

Ruský režisér Alexandr Mitta, ktorý dnes slávi 90. narodeniny, vstúpil do povedomia divákov najmä pôsobivou metaforickou komédiou Sviť sviť má hvězdo z roku 1969.

28.03.2023 08:00
Alexandr Mitta Foto:
Režisér Alexandr Mitta.
debata

V 80. rokoch natočil ore zmenu katastrofickú drámu Posádka v ohrození, ktorá mala veľký ohlas. Na začiatku 90. rokov vznikol jeho koprodukčný film o hrôzach stalinských gulagov Stratený na Sibíri. Tiež scenárista a herec je aj autorom televízneho seriálu Granica. Tajožnyj roman (Hranica. Román z tajgy, 2000), za ktorý získal štátne vyznamenanie.

Mitta, pôvodným zamestnaním strojný inžinier, neskôr karikaturista v humoristických a literárnych časopisoch, sa v polovici 50. rokov rozhodol stať režisérom. Po štúdiu na moskovskom VGIKu v ateliéri Michaila Romma natočil prvý film Môj priateľ Kolka (1961) na tému nutnosti zmien v zatuchnutom školstve, ktoré dusí mladú nádejnú generáciu.

Podobný motív sa objavil aj v ďalšej snímke Otvorte, niekto zvoní (1965), ktorá sľubného režiséra spopularizovala ešte viac. Mitta v nej objavil novú hviezdu sovietskeho filmu – dojemne krehkú Jelenu Proklanovu, ktorú po boku Olega Tabakova a Olega Jefremova obsadil do už spomínanej snímky Sviť, sviť má hvězdo.

Režisér Quentin Tarantino. Čítajte viac Milovaný aj nenávidený. Kultový režisér Quentin Tarantino čoskoro ukončí kariéru

Film situovaný do porevolučných vojnových rokov, v ktorom sa jedinec túžiaci po sebarealizácii ocitá v spároch ideologických bojov medzi monarchistami, anarchistami a boľševikmi, si v sebe uchoval osteň aktuálnosti osudu umelca pod tlakom moci i optimisticky lyrickú výpoveď o nesmrteľnosti umeleckého odkazu v akejkoľvek dobe.

Mitta podporoval ruskú anexiu Krymu v roku 2014, avšak s komentárom, že len odvádza pozornosť od množstva ďalších problémov, ktorým súčasné Rusko čelí.

debata chyba
Viac na túto tému: #film #režisér #Alexandr Mitta