Na hlavný obsah

Šutaj Eštok tvrdí, že doložka k obrannej dohode s USA nič nerieši, Krúpa hovorí o záväznosti pre Slovensko

Podľa strany Hlas-SD je nutné referendum.

Šutaj Eštok tvrdí, že doložka k obrannej dohode s USA nič nerieši, Krúpa hovorí o záväznosti pre Slovensko
Na kombosnímke Matúš Šutaj Eštok (Hlas-SD) a Juraj Krúpa (OĽANO). Foto: RTVS

Interpretačná doložka k obrannej dohode medzi Slovenskou republikou a USA nie je právne záväzná. Povedal to v diskusnej relácii RTVS O 5 minút 12 člen Ústavnoprávneho výboru NR SR a generálny manažér strany Hlas-SD Matúš Šutaj Eštok. „Ak by bola, musela by ju podpísať aj americká strana,“ dodal.

Zdôraznil, že ako právnik musí povedať, že „doložka nerieši nič, býva v multilaterálnych zmluvách, ktoré sú uzavreté medzi viacerými krajinami, právna záväznosť je nulová”.

Podľa neho tým, že prezidentka Zuzana Čaputová otvorila interpretačnú zložku, potvrdila špekulácie a pochybnosti o dohode.

Zbytočné strašenie, tvrdí Krúpa

Predseda Výboru NR SR pre obranu a bezpečnosť Juraj Krúpa (OĽANO) tvrdí, že zmluva je záväzná pre Slovensko. V krajine podľa neho nebudú „žiadne jadrové zbrane, základne či strata suverenity.“

„Musíte si uvedomiť, aká logistika je spojená s jadrovými zbraňami,“ povedal. Ako tvrdí, ani zo strategického hľadiska to nemá žiadny význam. „Je to zbytočné strašenie, ktoré sa snaží vyvolať vášne o hlúpostiach, ktoré sa nikdy nestanú.“

„Vieme, ako fungujeme na Slovensku, že opozícia na to zareagovala tak, ako zareagovala a že tu máme ľudí, ktorí si aj po vysvetlení budú tvrdiť svoje,“ dodal k situácii s tým, že „Američania to vnímajú ako záležitosť, ktorú si riešime my.“

Názorový obrat Pellegriniho?

Krúpa v relácii citoval staršie výroky predsedu strany Hlas-SD Petra Pellegriniho o obrannej zmluve s USA. „Chcel by som, aby sme prestali vytvárať nejaké obrazy a strašiť verejnosť. Strata suverenity nehrozí,“ hovoril napríklad Pellegrini.

Šutaj Eštok si nemyslí, že nastal názorový obrat. „My sme takú zmluvu nepodpísali. Pellegrini hovoril, že nebude podpísaná zmluva, ktorá by ohrozovala Slovensko. Ale vy ste tu zmluvu zobrali a podpísali ju tak, ako prišla.“ Priestor pre diskusiu bol zo strany koalície podľa poslanca nabúraný tým, že koalícia neschvália mimoriadnu schôdzu o tejto dohode.

Podľa Krúpu nebude v parlamente problém s prijatím obrannej zmluvy. Povedal, že skôr ľutuje opozičných poslancov, ktorí by chceli za zmluvu hlasovať, ale nebudú môcť.

Šutaj Eštok vyzýva koalíciu na vyhlásenie referenda. „Nemyslím si, že o každej veci musíme vyhlasovať referendum. Je to úloha politikov, aby také dokumenty prerokovali, ale vy ste ju zobrali a podpísali, preto je jediným východiskom referendum,“ dodal.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Slovensko