Na hlavný obsah

Microsoft odkúpi firmu, ktorá vyvíja hry, za gigantických takmer 70 miliárd dolárov

Pôjde o jednu z najdrahších akvizícií.

Microsoft odkúpi firmu, ktorá vyvíja hry, za gigantických takmer 70 miliárd dolárov
Na snímke logo firmy Activision Blizzard. Foto: SITA/AP

Softvérová spoločnosť Microsoft kupuje za 68,7 miliardy dolárov americkú firmu Activision Blizzard, ktorá sa zaoberá vývojom, obchodom a distribúciou počítačových hier a videohier.

Transakcia, ktorá sa celá uskutoční v hotovosti, zmení Microsoft na jednu z najväčších svetových firiem v oblasti videohier a pomôže mu konkurovať takým technologickým rivalom, ako je Meta vlastniaca facebook, vo vytváraní virtuálnych svetov pre prácu a hry.

Ak dohodu o prevzatí v nadchádzajúcich mesiacoch schvália regulátori v USA a Európe, išlo by o jednu z najdrahších akvizícií v histórii technologického sektora.

Trh vyhodnotil správu o akvizícii za prínos pre firmu Activision Blizzard a hodnota jej akcií v úvode utorkového (18. 1.) obchodovania stúpla o 27 %.

Vlani Microsoft vynaložil 7,5 miliardy dolárov na kúpu firmy ZeniMax Media, ktorá je materskou spoločnosťou tvorcu videohier Bethesda Softworks. Akvizícia firmy Activision Blizzard by sa podľa Microsoftu mala dokončiť v jeho účtovnom roku 2023, ktorý sa začne v júli.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Ekonomika