V závere roka 2018 usúdila vtedajšia vláda, že Slovensko si môže pri ochrane vzdušného priestoru dovoliť výrazný luxus. Kabinet Petra Pellegriniho odklepol národniarom zo SNS, ktorí vtedy riadili rezort obrany, nákup stíhacích lietadiel F-16. Za 14 nových stíhačiek sme pôvodne zaplatili približne 1,6 miliardy eur. Už v tom čase opoziční poslanci na čele so súčasným ministrom obrany Jaroslavom Naďom upozorňovali, že nákup nie je iba o lietadlách, ale že si poriadne priplatíme na súvisiacich výdavkoch.

Ministerstvo obrany potvrdzuje tieto dohady aj dnes. Na otázky TRENDu, kam sa môže vyšplhať celková cenovka odpovedal tlačový odbor čiastkou cez dve miliardy eur. Hoci nie je známa presná suma, už v týchto dňoch sa realizujú prípravy na prílet nových strojov. Polovica z nich pristane v roku 2023, zvyšok o rok neskôr. O nevyhnutnosti výmeny lietadiel nie sú výrazné pochybnosti, momentálne využívané ruské MiG-29 sú už niekoľko rokov za hranicou svojej životnosti.

Nie je známe, koľko kusov aktuálne slovenská aremáda využíva, podľa rezortu obrany sa to totiž mení zo dňa na deň a navyše ide o citlivé informácie. Za prevádzku Migov však platíme ročne desiatky miliónov eur. Slovensko musí navyše súčiastky posielať na opravu do Ruskej federácie, čo tiež nie je pre členskú krajinu Európskej únie a Severoatlantickej aliancie príliš komfortná situácia.

Predplaťte si TREND za najvýhodnejšiu cenu už od 1 € / týždeň

  • Plný prístup k prémiovým článkom a archívu
  • Prémiový prístup na weby Mediálne, TRENDreality a ENJOY
  • Menej reklamy na TREND.sk
Objednať predplatné

Máte už predplatné? Prihláste sa