NAKA obvinila Jaroslava Haščáka a ďalších ľudí zo závažných trestných činov. Súvisia s kauzou Gorila

Zakladateľa Penty Jaroslava Haščáka mala Národná kriminálna agentúra obviniť zo závažných trestných činov. Celkovo sa obvinenie týka siedmich ľudí a súvisí s kauzou Gorila.

01.12.2022 08:19 , aktualizované: 10:52
sud, kuciak, hascak Foto: ,
Spolumajiteľ finančnej skupiny Penta Jaroslav Haščák
debata (193)

Vyšetrovateľ NAKA vzniesol ešte v stredu minulý týždeň obvinenie voči Haščákovi za založenie, zosnovanie a podporovanie zločineckej skupiny. Spolu s ním sú podľa portálu Startitup v tejto veci obvinení aj exminister hospodárstva Jiří Malchárek, bývalá predsedníčka výkonného výboru Fondu národného majetku Anna Bubeníková a ďalší dvaja muži.

VIDEO: Zásah NAKA v Pente z decembra 2020.

Video

Haščák čelí tiež obvineniu pre obzvlášť závažný zločin legalizácie príjmu z trestnej činnosti. Malchárek a Bubeníková sú stíhaní aj pre pokračovací obzvlášť závažný zločin porušovania povinnosti pri správe cudzieho majetku a pre obzvlášť závažný zločin legalizácie príjmu z trestnej činnosti, uvádza portál.

Haščákov obhajca Martin Škubla sa k obvineniu svojho klienta podľa vlastných slov zatiaľ vyjadriť nevie. „ Klient má uznesenie cca od 10:30, ja ho ešte nemám. Nechápem, prečo keď včera o 14:00 z NAKA avizovali, že ho doručia do hodiny, ho nakoniec nedoručili. Keďže obsah uznesenia nepoznám a o kvalifikáciách údajných skutkov spáchaných klientom sa dozvedám namiesto oficiálnej pošty z novín, ťažko mi je k čomukoľvek sa vyjadrovať,“ povedal pre Pravdu Škubla.

Jaroslav Haščák Čítajte viac Štát sa ospravedlnil Haščákovi za nezákonné stíhanie a väzbu

Ďalším obvineným je bývalý člen výkonného výboru Fondu národného majetku Jozef Jurica. Medzi obvinenými figuruje aj meno bývalého podpredseda výkonného výboru štátneho Fondu národného majetku z čias vlády SDKÚ Peter Huňor. Obvinení sú aj Vladimír Rigász ako predseda a Stanislav Reguli ako podpredseda predstavenstva GovCo vykonávajúci vôľu jediného akcionára ministerstva hospodárstva SR v spoločnosti GovCo, zastúpeným Jiřím Malchárkom.

Kauza Gorila sa týka podozrenia z uplácania vysokých politikov a úradníkov Penty v rokoch 2005 a 2006. Finančná skupina nekalé konanie v kauze dlhodobo popiera.

Dobroslav Trnka Čítajte aj Súd po 3 mesiacoch vysvetlil, prečo Trnku oslobodil: Zdôvodnil skrývanie Gorily

Kauza Gorila prepukla na konci roka 2011, keď na internete niekto zverejnil dokumenty, ktoré boli vypracované na základe odposluchov. O osem rokov neskôr potom do médií unikla aj samotná nahrávka z odposluchov jedného z bratislavských bytov, kde sa podľa uniknutých dokumentov stretával Haščák napríklad s Malchárkom či s vtedajšou členkou vedenia FNM Bubeníkovou.

V decembri roku 2020 polícia Haščáka obvinila z korupcie a z prania špinavých peňazí, súd ho potom poslal do väzby. Podozrivý bol v kauze údajného nelegálneho obchodovania s nahrávkami odposluchov. Vlani v januári najvyšší súd prepustil Haščáka z väzby, pretože dôvody na jeho väzobné stíhanie nezistil. Následne v lete generálny prokurátor Maroš Žilinka zrušil aj samotné obvinenie v kauze. Tento rok v septembri sa následne ministerstvo spravodlivosti ospravedlnilo Haščákovi za jeho nezákonné obvinenie a väzobné stíhanie v tomto prípade.

193 debata chyba
Viac na túto tému: #kauza Gorila #Jaroslav Haščák #NAKA