Oligarcha Brhel ide na slobodu

Najvyšší súd nesúhlasil s ďalším predlžovaním väzby podnikateľa Jozefa Brhela a prepustil ho na slobodu. Dôvody kolúznej väzby podľa súdu už nie sú dané. Vo väzbe bol Brhel v súvislosti s obvinením z porušovania povinnosti pri správe cudzieho majetku a prijímania úplatku od začiatku februára.

30.11.2021 12:45 , aktualizované: 13:08
debata (89)

„Senát 1 T Najvyššieho súdu na neverejnom zasadnutí zrušil uznesenie sudkyne pre prípravné konanie Špecializovaného trestného súdu z 23. novembra 2021, ktorým bolo rozhodnuté o predĺžení lehoty trvania väzby obvineného Ing. Jozefa B. a sám rozhodol tak, že Ing. Jozefa B. prepustil z väzby na slobodu z dôvodu, že dospel k záveru, že dôvody kolúznej väzby u obvineného už nie sú dané,“.informovala hovorkyňa Najvyššieho súdu Alexandra Važanová.

Zároveň Najvyšší súd odmietol predĺženie väzby ako aj sťažnosť prokurátora, ktorý žiadal aj uloženie útekovej väzby. Súd sa tiež zaoberal rozhodnutím Ústavného súdu, ktorý konštatoval porušenie Brhelových práv práve Najvyšším súdom pri neoprávnenom uložení útekovej väzby.

„Senát zároveň zamietol návrh prokurátora na predĺženie lehoty trvania väzby zo dňa 29. októbra 2021 ako aj sťažnosť prokurátora Úradu špeciálnej prokuratúry proti uzneseniu sudkyne pre prípravné konanie Špecializovaného trestného súdu z 23. novembra 2021. Senát na podklade nálezu Ústavného súdu zrušil uznesenie sudkyne pre prípravné konanie Špecializovaného trestného súdu z 12. mája 2021,“ dodala Važanová.

Brhelov obhajca takéto rozhodnutie podľa vlastných slov očakával. „Rozhodnutie Najvyššieho súdu ma neprekvapuje, keďže sme od začiatku tvrdili, že dôvody väzby neexistujú,“ reagoval pre Pravdu Brhelov obhajca Michal Mandzák.

Brhel je obvinený, že spolu s podnikateľom Michalom Suchobom mali spoločne ako organizovaná skupina manipulovať tendre na Finančnej správe tak, aby ich zákazky získala Allexis či ďalšie dopredu vybraté spoločnosti.

Táto organizovaná skupina podľa prokuratúry „pôsobila a vyvíjala protizákonnú činnosť po dlhší čas, pričom pri jej páchaní dochádzalo k deľbe úloh, koordinovanému postupu jednotlivých obvinených, ktorí sa navyše dopĺňali, aby došlo k jej úspešnému dokonaniu“. Štátu tým mali spôsobiť celkovú škodu vo výške 42,2 milióna eur.

Brhel spáchanie skutkov, ktoré sú mu kladené za vinu, od začiatku popiera. Stretnutia, kde sa mali dohadovať zakázky či odovzdávať úplatky, sa podľa neho nikdy neuskutočnili. Tvrdí, že jeho spoločnosti nezískali ani žiadne zákazky od Finančnej správa a v IT biznise skončil už v roku 2009. Obvinenie už skôr označil za vykonštruované.

Brhelova obhajoba tvrdí, že celé obvinenie stojí len na vymyslených výpovediach kajúcnikov Ľudovíta Makóa, Michala Suchobu a Františka Imreczeho. „Títo takzvaní kajúcnici sú však v inom procese obvinení z toho, že štát na podvodoch s DPH pripravili o 18 miliónov eur. Klient preto predpokladá, že menovaní kajúcnici si obvinenie na jeho osobu vymysleli, aby nemuseli vrátiť ukradnutých 18 miliónov eur a odišli s niekoľkomesačným podmienečným trestom a pár tisícovou pokutou. Celý proces považuje za politický, keďže svojho času bol politicky aktívny,“ povedal minulý priatok Brhelov obhajca Michal Mandzák.

Ich argumentáciu údajne podporuje aj znalecký posudok. „Nezávislý znalecký posudok jednoznačne vyvrátil hlavné tvrdenie obžaloby, že obvinený spôsobil cez IT spoločnosť Allexis štátu škodu vo výške približne 60 miliónov eur. Naopak, päť certifikovaných znalcov na vyše stostranovom znaleckom posudku potvrdilo, že nielenže štátu nevznikla žiadna škoda, ale Slovenská republika na informačných systémoch uvedenej spoločnosti zarobila sumu 3,7 miliardy eur,“ skonštatoval Brhelov obhajca Michal Mandzák. Posudok podľa obhajcov vykonávalo až päť nezávislých znalcov – Jaroslav Páleš, Rastislav Valovič, Slavomír Kučera, Juraj Godočik a Jana Lalíková.

Brhela zadržali 2. februára pred obedom, keď sa vrátil zo zahraničia, údajne z Kanárskych ostrovov. Prihlásil sa sám, pretože polícia 29. januára pri akcii Mýtnik zadržala jeho brata Petra Brhela, bývalého prezidenta Finančnej správy Františka Imreczeho, riaditeľa IT sekcie Finančnej správy Milana Gregu a konateľku firmy Allexis Janu Rovčaninovú.

Pred mesiacom navyše Národná kriminálna agentúra vzniesla obvinenie aj Brhelovmu synovi Jozefovi Brhelovi mladšiemu. Bol obvinený z legalizácie príjmu trestnej činnosti vo veľkom rozsahu spáchanú závažnejšou formou – organizovanou skupinou. Naopak, jeho strýkovi Petrovi Brhelovi 22. októbra zrušili obvinenie rozhodnutím generálneho prokurátora.

89 debata chyba
Viac na túto tému: #Jozef Brhel #Kauza Mýtnik