Maďarský parlament dnes schválil predĺženie životnosti štyroch existujúcich reaktorov maďarskej jadrovej elektrárne Paks. Dal tak zelenú vládnemu plánu prevádzkovať tieto reaktory až o 20 rokov dlhšie. Reaktory vybudované Ruskom spustili prevádzku v rokoch 1982 až 1987 a s ukončením ich prevádzky sa počítalo v rokoch 2032 až 2037, napísala agentúra Reuters.

Vláda o zámere predĺžiť životnosť reaktorov informovala v júni. V septembri potom požiadala o súhlas Európsku úniu. Maďarsko plánuje tiež rozšírenie elektrárne o dva nové bloky, ktoré by mala postaviť ruská spoločnosť Rosatom.

Štvorica existujúcich reaktorov VVER 440 má celkovú kapacitu okolo dvoch gigawattov. V roku 2014 podpísalo Maďarsko s Rosatomom dohodu o výstavbe dvoch reaktorov VVER 1 200, každý s kapacitou 1,2 gigawattu. Kontrakt, ktorý Rosatom získal bez verejnej súťaže, býva označovaný za príklad dobrých vzťahov medzi maďarským premiérom Viktorom Orbánom a ruským prezidentom Vladimirom Putinom, píše Reuters.

Elektráreň Paks, ktorá leží asi 100 kilometrov južne od Budapešti, pokrýva zhruba polovicu spotreby elektrickej energie v Maďarsku.

Ďalšie dôležité správy

Výroba reaktorových nádrží.
Neprehliadnite

Szijjártó:V Rusku sa začala výroba reaktorov pre dva nové bloky elektrárne v Paksi