Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 18. apríl 2024Meniny má Valér
< sekcia Zahraničie

USA vyvezú do zahraničia 80 miliónov dávok vakcíny

Na snímke vľavo americká viceprezidentka Kamala Harrisová, vpravo americký prezident Joe Biden hovorí o distribúcii vakcín proti ochoreniu COVID-19 v Bielom dome v pondelok 17. mája 2021 vo Washingtone. Foto: TASR/AP

Obyvatelia USA nebudú plne chránení (pred koronavírusom) dovtedy, dokým nedostaneme pandémiu, ktorá zúri po celom svete, pod kontrolu, uviedol Biden.

Washington 18. mája (TASR) - Spojené štáty poskytnú v priebehu nasledujúcich šiestich týždňov ostatným krajinám sveta ďalších 20 miliónov dávok vakcín proti koronavírusu. V pondelok to oznámil americký prezident Joe Biden, ktorého citovala agentúra AP.

Pôjde o vakcíny od amerických firiem Moderna a Johnson & Johnson (J&J), ako aj vakcíny od nemecko-amerického konzorcia Pfizer/BioNTech vyrobené v USA, ktoré má Washington už k dispozícii, približuje AP.

Biely dom ešte koncom apríla oznámil, že USA sa so svetom do konca júna podelia o 60 miliónov dávok vakcíny od britsko-švédskej spoločnosti AstraZeneca - avšak až vtedy, keď jej použitie v USA schváli tamojší Úrad pre kontrolu potravín a liečiv (FDA). Podľa AP by sa tak malo stať do konca júna.

Bidenova administratíva však zatiaľ neoznámila, ako a do ktorých krajín budú vakcíny prerozdelené, pripomína AP.

Obyvatelia USA "nebudú plne chránení (pred koronavírusom) dovtedy, dokým nedostaneme pandémiu, ktorá zúri po celom svete, pod kontrolu," uviedol Biden na tlačovom brífingu v Bielom dome.



Biden tiež upozornil na to, že na rozdiel od Číny či Ruska USA nebudú vakcíny využívať na zaistenie "láskavostí" od iných krajín.

Tento oznam prichádza v čase, keď záujem obyvateľov o zaočkovanie proti koronavírusu v USA klesá, pripomína AP. Doteraz tam podľa agentúry dostalo najmenej jednu dávku vakcíny viac ako 157 miliónov Američanov, pričom dvoma dávkami vakcíny bolo preočkovaných zhruba 123 občanov.