Taliban nariadil televíznym moderátorkám, aby si zakrývali tvár

Fundamentalistické hnutie Taliban v Afganistane vydalo oficiálne nariadenie, podľa ktorého si hlásateľky a reportérky vo všetkých médiách musia počas televízneho vysielania zakrývať tvár. Informovala o tom vo štvrtok tlačová agentúra DPA, citujúc miestne zdroje.

19.05.2022 21:08
Afganistan Taliban / moderátorky / Zakrývanie... Foto: ,
Na snímke z mája 2017 televízna moderátorka sedí v štúdiu televíznej stanice Zan (ženská televízia) v Kábule.
debata (5)

Talibanské úrady upozornili všetky afganské televízne stanice, že nový príkaz je konečný „a nie je možné o ňom diskutovať“. Na sociálnych sieťach sa už medzitým objavili zábery moderátoriek so zahalenými tvárami.

„Hlásateľkám môže byť vidno iba oči. Bolo nám povedané, že všetky zamestnankyne vo vizuálnych médiách musia nosiť rúška, aby si zakryli tvár. Vo štvrtok bolo posledné ultimátum. Niektoré médiá uplatnili toto nariadenie už dnes, iné tak musia urobiť od zajtra,“ uviedli televízni producenti.

Najnovšie nariadenie prichádza krátko po tom, ako Taliban zaviedol pre všetky ženy povinné nosenie burky na verejnosti. Hnutie v marci zakázalo aj všetky vizuálne zahraničné médiá vrátane BBC a Deutsche Welle, pretože talibanskí úradníci nemohli kontrolovať obsah vrátane oblečenia reportérov.

Odkedy sa Taliban vlani v auguste vrátil v Afganistane k moci, zástancovia tvrdej línie zaviedli prísne obmedzenia pre médiá a potlačili dodržiavanie ľudských práv. Novinári sú tam často bití a zadržiavaní len za to, že vykonávajú svoju prácu. Dievčatá a ženy boli zbavené mnohých svojich práv vrátane práva na vzdelanie, prácu a pohyb.

5 debata chyba
Viac na túto tému: #Afganistan #Taliban #práva žien