Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 20. apríl 2024Meniny má Marcel
< sekcia Zahraničie

Izrael zničil v pásme Gazy domy a tunely využívané hnutím Hamas

Dym stúpa po izraelskom leteckom útoku na budovu v Gaza City. Foto: TASR/AP

Obyvatelia Gazy označili paľbu za najsilnejšiu od začiatku už týždeň trvajúcich bojov medzi izraelskými silami a Hamasom.

Gaza 17. mája (TASR) - Izraelské bojové lietadlá začali v pondelok novú sériu útokov na mesto Gaza, pričom zničili 15 kilometrov dlhú sieť tunelov využívaných Hamasom a domy deviatich údajných veliteľov tohto palestínskeho militantného hnutia. Informovala o tom agentúra AP.

Obyvatelia Gazy prebudení nočnou paľbou ju označili za najsilnejšiu od začiatku už týždeň trvajúcich bojov medzi izraelskými silami a Hamasom. Ide takisto o silnejšie bombardovanie, než bola vlna náletov v Gaze deň predtým, ktorá si vyžiadala 42 mŕtvych a zrovnala so zemou tri budovy.

Izraelčania ležia na zemi po zvukoch sirén, ktoré ich varujú pred raketovým útokom z pásma Gazy v meste Aškelon na juhu Izraela v nedeľu 16. mája 2021.
Foto: TASR/AP


Po posledných izraelských náletoch v pásme Gazy úrady bezprostredne nehlásili žiadne obete. Počas náletov bola v Gaze ťažko poškodená trojpodlažná budova, obyvatelia však uviedli, že izraelská armáda ich desať minút pred útokom varovala a všetci ju včas opustili. Povedali, že mnohé rakety zasiahli neďalekú poľnohospodársku pôdu.

Izraelská armáda uviedla, že v rôznych oblastiach na severe Gazy zasiahla deväť domov, ktoré patrili "vysokopostaveným veliteľom" Hamasu. Armáda taktiež uviedla, že zasiahla 35 "teroristických cieľov", ako aj tunely využívané palestínskymi militantmi.

Palestínski záchranári hľadajú preživších v ruinách budov zničených po izraelských náletoch v Gaza City 16. mája 2021.
Foto: TASR/AP


Izrael podniká v Gaze intenzívne letecké a delostrelecké útoky ako odvetu za raketové ostreľovanie izraelského územia palestínskymi militantmi. Od pondelka večera Palestínčania vystrelili z pásma Gazy na Izrael vyše 3100 rakiet. Hamas tvrdí, že začal s raketovými útokmi v reakcii na izraelské zásahy voči palestínskym demonštrantom vo východnom Jeruzaleme. Celkovo si už tieto boje vyžiadali najmenej 188 obetí v Gaze a osem v Izraeli.