2023-10-29 19:30:00
Závod JLR v Nitre
Závod JLR v Nitre
Zdroj: JLR

Budúcnosť závodu v Nitre je zabezpečená. Pripraví sa na dobu elektrickú

Jaguar Land Rover bude v Nitre vyrábať elektromobily.

Nitriansky závod Jaguar Land Rover začne ešte v priebehu tohto desaťročia vyrábať elektrické vozidlá. Ide o súčasť plánu transformácie závodov britskej automobilky po celom svete v hodnote viac než 17 miliárd eur. Pri príležitosti piateho výročia otvorenia závodu v Nitre to oznámila výkonná riaditeľka priemyselných činností z britskej centrály spoločnosti Barbara Bergmeierová.

Nitrianska fabrika sa má teraz stať súčasťou celosvetového plánu britského výrobcu luxusných vozidiel týkajúceho sa prechodu na výrobu elektromobilov. Do roku 2030 chce začať vyrábať v rozličných krajinách deväť nových výlučne elektrických modelov.

Presná výška novej investície v Nitre zatiaľ nie je známa, rovnako ako spôsob, akým táto transformácia prebehne, a ani podiel, aký budú mať na výrobe v Nitre elektromobily. "Snažíme sa vyrábať čo najflexibilnejšie," povedala Bergmeierová na tlačovej konferencii. Vysvetlila, že automobilka jednak reaguje na potreby trhu a jednak zatiaľ nie isté, ako presne sa bude vo svete prechádzať na zelené technológie.

Podľa šéfa nitrianskeho závodu Guillerma Mancholasa v pláne nie je znižovanie zamestnaneckých stavov. Teraz tam pracuje približne 5000 ľudí. Rozšírenie výroby prebehne na pozemku, ktorý už automobilka v Nitre má. Teraz z neho využíva na produkciu iba 50 až 60 percent. Automobilka sa mieni uchádzať aj o štátnu podporu v rámci pravidiel Európskej únie aj preto, že EÚ podporuje prechod na zelené technológie, poznamenal Mancholas.

Zdroj: JLR

Jaguar Land Rover však zatiaľ nespresnil, aký model elektromobilu sa bude vyrábať v Nitre. Slovenská fabrika je teraz jedinou, kde vyrábajú terénne vozidlo Defender, ktoré sa počas uplynulých dvoch rokov stalo najpredávanejším modelom celého koncernu.

Výrobný závod v nitrianskom priemyselnom parku otvorili 25. októbra 2018. Počiatočná investícia dosiahla 1,3 miliardy eur, neskôr tu britská automobilka investovala ďalších 60 miliónov eur do nových technológií, budov či softvéru. Fabrika teraz vyprodukuje 3000 áut týždenne. 

Podľa vyjadrení britskej centrály si na nitrianskom závode cenia jeho strategickú polohu blízko kľúčových dodávateľov, ktorá pomáha zmierňovať vplyvy na životné prostredie. Devízou je aj výhodné železničné spojenie so západnou Európou a tiež blízkosť prístavov, kde môžu nakladať autá na vývoz do celého sveta. 

Automobilka má závody okrem domovskej Británie a Slovenska aj v Číne, Brazílii, Indii a Rakúsku. Vlastní ju indická spoločnosť Tata Motors Limited.

AUTOR: © Zoznam/jh
ZDROJ: TASR, JLR

Komentáre k článku


Stream naživo