2022-11-29 16:30:00
Moskvič 3
Moskvič 3
Zdroj: Moskvič, JAC

Ako budú Rusi schopní kupovať drahé Moskviče 3? Kľúčom je RN Bank

Rusko umožní Avtovazu prevziať RN Bank, spoločný podnik UniCredit a Renaultu.

 Ruský prezident Vladimir Putin vydal v utorok dekrét, ktorý umožňuje ruskej automobilke Avtovaz prevziať 100-percentný podiel v RN Bank, spoločnom podniku talianskej banky UniCredit a aliancie Renault-Nissan-Mitsubishi. Informovala o tom agentúra Reuters.

Podľa údajov na svojej webovej stránke je RN Bank z pohľadu aktív 56. najväčšou bankou v Rusku. Jej prioritami je poskytovanie spotrebiteľských úverov na nákup áut aliancie, financovanie dílerov značiek automobilov aliancie a poskytovanie súvisiacich finančných služieb pre zákazníkov. Čo sa týka najnovších informácií ohľadne prezidentského dekrétu, banka ani Avtovaz sa k informáciám Reuters nevyjadrili.

Nissan minulý mesiac oznámil odpísanie 687 miliónov USD (656,60 milióna eur) v súvislosti s presunutím svojho biznisu v Rusku do rúk štátneho subjektu za jedno euro. Urobil tak podobný krok ako predtým Renault, ktorý väčšinový podiel v Avtovaze predal za jeden rubeľ, dodala agentúra Reuters. Aj Mitsubishi uvažovala podľa informácií v denníku Nikkei o odchode z Ruska, automobilka však minulý mesiac na to reagovala, že zatiaľ nie je nič rozhodnuté. Výrobu v krajine zastavila už v apríli.

Už pri spúšťaní výroby (či skôr skladania) nových modelov Moskvič 3 sa vedenie automobilky vyjadrilo, že plánuje svojim zákazníkom ponúkať výhodné financovanie. S kontrolou nad bankou špecializovanou na poskytovanie úverov a ďalších foriem financovania nákupu áut (okrem iného) bude predaj relatívne drahých áut Moskvič 3 (priemerná cena nad 25-tisíc eur) jednoduchší.


AUTOR: © Zoznam/jh
ZDROJ: TASR, Reuters, motor.ru

Komentáre k článku


Stream naživo