Na hlavný obsah

Záujem o postcovidovú liečbu je enormný, na Slovensku je len jedno centrum

Telefóny tam zvonia nepretržite.

Liečbu postcovidového syndrómu vyhľadávajú tisícky Slovákov – trpí ním až 75 % tých, čo ochorenie COVID-19 prekonali. Podstupujú kolotoč vyšetrení, rehabilitácií a testov. Často bez výsledkov. Chýbajú strediská, v ktorých sa postarali o pacientov s problémami.

Simona bola prvou pacientkou postcovidového centra v Nových Zámkoch. Po miernom priebehu ochorenia mala ťažkosti s chôdzou, úzkosti aj tlaky na hrudníku. Liečia ju už osem mesiacov.

„Mi robili mnoho vyšetrení, odbery krvi, magnetickú rezonanciu, odber mozgovomiešneho moku. Je to zlepšenie, určite,“ hovorí pacientka Simona.

Pozrite si celú reportáž RTVS:

Postcovidové centrum v novozámockej nemocnici je prvé a stále jediné komplexné centrum na celom Slovensku, v ktorom sa starajú o pacientov s komplikáciami po prekonanom covide. Od mája minulého roka, odkedy otvorili, tam telefóny zvonia nepretržite.

„Napriek tomu, že nemáme väčšiu možnosť, ako pracovať v tom trojdňovom režime, tak naozaj núdzu o pacientov nemáme. Skutočne chodia z celého Slovenska,“ priblížila Daša Viszlayová, vedúca lekárka centra postcovidovej starostlivosti FNsP v Nových Zámkoch.

Pacienti čakajú na termín približne dva týždne a pre veľký záujem musia niektorých odmietať. Mesiace čakali mnohí aj na kúpeľnú liečbu. Záujem o postcovidové pobyty je za menej ako rok enormný.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Regióny