Gréci od piatku už nebudú musieť zasielať na špeciálne číslo sms, ktorou už rok ohlasujú vychádzky z domu za nákupy či venčenie psa. Oznámila to v stredu grécka vláda. Od toho istého dňa budú tiež môcť po pol roku opäť cestovať medzi regiónmi - na pevnine v Grécku úplne voľne, pre cesty na grécke ostrovy ale bude potrebný negatívny test na koronavírus či očkovanie. Informoval o tom denník Kathimerini.

„Končíme s lockdownom,“ oznámil v stredu tajomník gréckej vlády Akis Skertsos na tlačovej konferencii. Na nej vláda informovala o ďalšom uvoľnení opatrení, ktoré súvisia s oficiálnym otvorením turistickej sezóny.

Novinkou je tiež skrátenie nočného zákazu vychádzania, ktorý bude začínať pol hodiny po polnoci; teraz začína o desiatej večer. Reštaurácie, bary a kaviarne, kde však smú zákazníci zatiaľ sedieť len vo vonkajších priestoroch, tak budú môcť zatvárať až o 0:15. Do konca mesiaca ale stále nesmú púšťať hudbu, ktorá podľa vládnych expertov núti ľudí viac sa k sebe približovať, aby sa počuli. Záhradky reštaurácií sa v Grécku otvorili minulý týždeň po pol roku, počas ktorého smeli reštaurácie predávať len jedlo so sebou.

Súkromná pláž v Grécku
Neprehliadnite

Grécko otvorí súkromné pláže a múzeá, dovolenková sezóna začne 15. mája

Grécka vláda v stredu tiež oznámila, že od piatku budú môcť ľudia voľne chodiť do obchodov bez toho, aby museli tovar vopred objednávať cez internet či si dojednávať návštevu obchodu vopred. Ďalej však platí povinnosť dodržiavať rozostupy a nosiť na verejnosti rúška.

Cestovanie medzi regiónmi bude od piatku voľné na pevnine v Grécku. Pre cesty na ostrovy, s výnimkou ostrovov Evia a Lefkada, bude potrebné buď potvrdenie o očkovaní dokončenom pred 14 dňami, alebo najviac tri dni starý negatívny PCR test, či deň starý antigénne test alebo samotest. Ten bude treba registrovať na vládnej stránke: selftesting-gov.gr. Ďalšou možnosťou je potvrdenie o prekonaní choroby covid-19 najviac pred dvoma mesiacmi. Kontroly sa budú vykonávať pri vstupe na trajekty či na letiskách Grékom i cudzincom, a to všetkým starším ako päť rokov.

Pre turistov cestujúcich z cudziny do Grécka bude od tohto víkendu nutné buď potvrdenie o očkovaní či negatívny PCR test maximálne tri dni starý. Ďalšie podrobnosti k cezhraničným cestám by mala grécka vláda oznámiť vo štvrtok.