Aktuálne 05. júl 2022

Fínsko zhabalo stovky ruských vagónov na základe sankcií EÚ

TASR
TASR

Zhabané vagóny patrili firmám, ktoré boli na sankčnom zozname alebo museli v dôsledku sankcií zmeniť svoju majetkovú štruktúru.

Zhabané vagóny patrili firmám, ktoré boli na sankčnom zozname alebo museli v dôsledku sankcií zmeniť svoju majetkovú štruktúru.

Jozefína Majchrák Jozefína Majchrák

TASR

Fínsko na základe sankcií EÚ skonfiškovalo už takmer tisíc nákladných železničných vozňov patriacich ruským spoločnostiam. Informovala o tom v utorok agentúra Reuters s odvolaním sa na zdroje z fínskych a ruských železníc.

Po tom, ako EÚ v apríli uvalila sankcie na vývoz ruského uhlia, podniklo Fínsko kroky na obmedzenie železničnej dopravy z Ruska, ktorých súčasťou sú aj konfiškácie vagónov. Agentúra Reuters získala list ruských železníc datovaný 6. júnom, v ktorom sa uvádza, že fínske úrady zhabali už 865 vozňov z Ruska.

Hovorkyňa fínskych štátnych železníc VR pre Reuters potvrdila, že v súčasnosti sa v krajine nachádza približne 800 nákladných vagónov, na ktoré sa vzťahujú európske sankcie. Ďalšie vozne, na ktoré sa sankcie nevzťahujú, budú podľa nej čo najskôr vrátené do Ruska.

Fínske úrady pre Reuters uviedli, že v súlade so sankciami EÚ zmrazili majetok desiatok fyzických a právnických osôb z Ruska a Bieloruska v hodnote minimálne 82 miliónov eur. Medzi sankcionovanými subjektmi sú aj dopravné spoločnosti.

Podľa fínskych železníc zhabané vagóny buď priamo patrili firmám, ktoré boli na sankčnom zozname EÚ, alebo spoločnostiam, ktoré museli v dôsledku sankcií zmeniť svoju majetkovú štruktúru. Minimálne jedna zo štyroch ruských firiem, ktorým boli skonfiškované vagóny, sa voči rozhodnutiu fínskych úradov odvolala.

Ak máte otázku, tip na článok, návrh na zlepšenie alebo ste našli chybu, napíšte na redakcia@postoj.sk
Diskusia 0

Aktuálne

Diskusia 0