Predplatné PREMIUM na mesiac ZDARMA.

Výstup do otvoreného kozmu z paluby Medzinárodnej vesmírnej stanice (ISS), pôvodne plánovaný na utorok, bol posunutý na neurčito z dôvodu výskytu vesmírneho odpadu. Informoval o tom na svojej oficiálnej webovej stránke americký Národný úrad pre letectvo a vesmír (NASA).

Americkí astronauti Thomas Marshburn a Kayla Barronová mali priestory stanice opustiť o v utorok o 13.00 h SEČ, aby opravili poškodenú anténu. NASA však v pondelok večer dostala upozornenie o výskyte vesmírneho odpadu. Experti sa rozhodli vesmírnu prechádzku odložiť, kým nebude k dispozícii viac informácii.

Marshburn a Barronová na ISS prileteli 11. novembra na palube kozmickej lode Crew Dragon spoločnosti SpaceX. Ďalší členovia tejto posádky sú Američan Raja Chari a Matthias Maurer z Nemecka.

Do akej blízkosti stanice sa vesmírny odpad dostal a či mal spojitosť s nedávnym testom ruskej raketovej strely, nebolo jasné. Rusko 15. novembra testovalo raketovú strelu, ktorá zničila jednu z jeho vlastných družíc. Pri teste vznikol vesmírny odpad, ktorý posádku ISS prinútil vykonať pohotovostné úkony.

Test vytvoril až asi 1 500 trosiek dostatočne veľkých na to, aby sme ich mohli sledovať a stotisíce malých úlomkov, ktorých polohu nik nezistí. Ostáva pritom otázne a takmer nepochopiteľné, prečo Rusko vykonalo takýto druh ničivého testu, keď má na palube ISS dvoch vlastných kozmonautov.

Podľa amerického Národného úradu pre letectvo a vesmír (NASA) trosky pochádzali z neznámeho rozpadnutého satelitu. Tento krok znovu vyvolal obavy z narastajúcich pretekov v zbrojení vo vesmíre, ktoré zahŕňajú všetky technológie – od vývoja družíc schopných vytlačiť nepriateľské zariadenia z obežnej dráhy až po laserové zbrane.

Zdroj: TASR, Redakcia

Pošli nám TIP na článok



Teraz čítajú