Na hlavný obsah

Slovensko poskytne Litve 6 kilometrov plota na ochranu hraníc

Podporu Slovenska má aj Lotyšsko a Poľsko, povedal Heger.

Slovensko poskytne Litve 6 kilometrov plota na ochranu hraníc. Na samite lídrov krajín ˇUnie to potvrdil premiér Eduard Heger (OĽANO). Práve migrácia rezonovala v Bruseli najviac. Európska únia (EÚ) posilní ochranu hraníc, na výstavbe plotov či iných bariér sa však štáty nezhodli.

Na severovýchodné hranice EÚ prúdia od začiatku roka tisíce migrantov. Brusel z tohto tlaku obviňuje bieloruský režim, ktorý sa takto podľa neho mstí za sankcie uvalené Úniou.

Časť krajín preto pred začiatkom samitu žiadala, aby na výstavbu plotov a fyzických bariér na hraniciach prispela EÚ. Napriek tomu, že o tom samit nerozhodol, lídri sú so závermi spokojní.

Pozrite si celú reportáž RTVS:

„Lukašenkov režim teraz vidí, že Európska únia je schopná reagovať, je schopná prijať rozhodnutia a je pripravená brániť sa,“ uviedol prezident Litvy Gitanas Nauseda.

„Samozrejme, podporujeme opatrenia krajín, ako je Litva, Lotyšsko, Poľsko a zároveň prinášame ten rozmer podpory nových technológii, moderných technológii na ochranu hraníc,“ povedal Heger.

Reč je o senzoroch pohybu, či termokamerách. Na okamžité riešenie situácie však Slovensko sľúbilo poslať Litve 6 kilometrov hraničného plota. Iba o plotoch by to však podľa slovenského premiéra byť nemalo.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Slovensko