Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Zahraničie

Turecká polícia rozohnala pochod na podporu LGBTQ

Na snímke turecký policajt zatýka účastníka pochodu LGBTQ v Ankare 5. júla 2022. Foto: TASR/AP

V posledných rokoch turecká vláda zaujala tvrdý prístup k verejným podujatiam skupín, ktoré nie sú v súlade s jej konzervatívnymi náboženskými postojmi.

Ankara 5. júla (TASR) - Turecká polícia v utorok v Ankare rozohnala pochod na podporu komunity LGBTQ a zadržala desiatky ľudí, informovala agentúra AP.

Turecké úrady toto podujatie zakázali, ale približne 50 ľudí s dúhovými vlajkami sa napriek tomu vydalo na pochod smerom k parku pri príležitosti záveru mesiaca hrdosti a za práva lesieb, gayov, bisexuálov a transrodových osôb (LGBT Pride Month).

Následne polícia demonštrantom prehradila cestu k parku a časť z nich zadržala. Organizátori uviedli, že zadržaných bolo najmenej 30 ľudí.

Malá skupina islamistov, ktorí považujú komunitu LGBTQ za hrozbu, usporiadala v blízkosti parku protidemonštráciu.

Turecko bolo predtým jednou z mála prevažne moslimských krajín, ktorá povoľovala pochody komunity LGBTQ. Prvý sa konal v roku 2003, rok po nástupe strany prezidenta Recepa Tayyipa Erdogana k moci.

V posledných rokoch však turecká vláda zaujala tvrdý prístup k verejným podujatiam skupín, ktoré nie sú v súlade s jej konzervatívnymi náboženskými postojmi.

Podujatia komunity LGBTQ sprevádza obvykle veľký počet zatknutí a polícia často používa slzotvorný plyn i streľbu plastovými projektilmi.

Koncom júna bolo po zákaze podujatí na podporu komunity LGBTQ v Istanbule nakrátko zadržaných viac ako 300 ľudí.