Na hlavný obsah

Hornonitrianske bane a Elektráreň Nováky čaká ekologická premena

Región má ísť príkladom iným oblastiam.

Hornonitrianske bane a Elektráreň Nováky čaká ekologická premena
Na snímke zľava premiér Eduard Heger (OĽANO), generálny riaditeľ Slovenských elektrární Branislav Strýček, podpredsedníčka vlády a ministerka investícií Veronika Remišová (Za ľudí). Foto: TASR

Pozitívnym príkladom, ako zlepšiť ekológiu a byť pritom modernejší by mala byť Horná Nitra. Z regiónu s vysokou tvorbou emisií sa stáva prémiová oblasť. Povedal to vo štvrtok (29. 7.) premiér Eduard Heger (OĽANO) po návšteve regiónu.

Osobne sa bol pozrieť na to, ako je región pripravený na útlm baníctva po roku 2023. Baníci sa obávajú o ďalšie zamestnanie. Práca sa podľa nich hľadá v regióne ťažko.

V tunajších baniach pracuje aktuálne 2 700 ľudí. Ich počet postupne klesá. Baníkom pomáha nájsť si prácu cez rekvalifikáciu Trenčiansky samosprávny kraj. Túto možnosť zatiaľ využilo 60 ľudí. Štát myslí aj na tých ďalších.

Na transformáciu sa pripravujú aj Slovenské elektrárne, ktoré uzatvoria Elektráreň Nováky v roku 2023. Ďalší potenciál vidia na ploche bývalých odkalísk, ktoré slúžili na uskladňovanie popola z uhoľnej elektrárne.

Pozrite si celú reportáž RTVS:

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Regióny