Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Kultúra

Na Turčianskom javisku sa predstavilo šesť neprofesionálnych súborov

Ilustračná snímka. Foto: EASYFOTO TASR - Miroslava Siváková.

Dospelí neprofesionálni divadelníci súťažili v kategóriách Prúdy tradičného divadla a Prúdy súčasného divadla.

Martin 23. októbra (TASR) – Na prehliadke neprofesionálneho divadla dospelých a neprofesionálneho divadla mladých Turčianske javisko 2021 sa počas dvoch dní (21. a 22. 10.) predstavilo v Slovenskom komornom divadle (SKD) v Martine šesť súborov.

Podľa riaditeľky Turčianskeho kultúrneho strediska (TKS) v Martine Sone Buckulčíkovej súťažili prvý deň divadelníci v rámci Festivalu Divadla Mladých (FeDiM). "Prvé miesto získal martinský Divadelný súbor (DS) Elenky z Mudroňky zo Základnej umeleckej školy (ZUŠ) Mudroňa v Martine s inscenáciou Proti prúdu pod režisérskou taktovkou Pavly Musilovej. Na druhom mieste sa umiestnila monodráma Rebeka DS Teatro in vitro zo ZUŠ L. Árvaya v Žiline, ktorú režíroval Vlado Mores. Tretie miesto obsadila hra Au-pairky súboru Fireball zo ZUŠ L. Fullu v Ružomberku pod vedením Anny Mišurovej," uviedla riaditeľka TKS.

Dospelí neprofesionálni divadelníci súťažili v kategóriách Prúdy tradičného divadla a Prúdy súčasného divadla. "Prvé miesto v kategórii súčasného divadla získala inscenácia Solitarita Divadelného štúdia (DŠ) RosaThea – RosArt z Ružomberka, ktorú režírovala Marianna Stančoková. Druhé miesto patrí DS f*Actor z Ružomberka s inscenáciou Luigiho srdce, ktorú režijne a dramaticky spracoval Michal Tomasy. V kategórii Prúdy tradičného divadla získal prvé miesto DS Šapo z Ploštína s divadelnou inscenáciou Matka pod vedením Márie Grajciarovej," doplnila riaditeľka TKS.

Víťazné divadelné súbory budú reprezentovať Žilinský kraj v kategórii dospelých na celoštátnej postupovej súťaži a prehliadke Belopotockého Mikuláš 2021 (18. – 21. 11.) v Liptovskom Mikuláši a v kategórii divadla mladých na celoštátnej postupovej súťaži a prehliadke FeDiM 2021 (12. - 14. 11.) v Tisovci.