Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Zahraničie

Nemecko plánuje od 7. júna otvoriť očkovanie pre všetkých ľudí

Ilustračná snímka. Foto: TASR/AP

Poradie pri vakcinácii stanovené na základe veku, pridružených ochorení či typu zamestnania má tak prestať platiť v regionálnych očkovacích strediskách aj ambulanciách lekárov v celej krajine.

Berlín 17. mája (TASR) - Nemecko plánuje od 7. júna podľa návrhu ministra zdravotníctva Jensa Spahna celoplošne zrušiť kategórie umožňujúce prednostné očkovanie proti koronavírusu. Poradie pri vakcinácii stanovené na základe veku, pridružených ochorení či typu zamestnania má tak prestať platiť v regionálnych očkovacích strediskách aj ambulanciách lekárov v celej krajine.

"Všetci občania od 16 rokov sú tak oprávnení dohodnúť si termín očkovania," uvádza sa v pondelňajšom vládnom návrhu, z ktorého citovala agentúra DPA.

Tamojšia vláda zároveň zdôraznila, že vzhľadom na očakávané množstvá dodávok vakcín nebudú môcť byť všetci záujemcovia zaočkovaní už v júni. "Očkovacia kampaň bude musieť pokračovať až do konca leta," uvádza sa v predmetnom návrhu.

Na nasledujúce tri týždne je v Nemecku naplánované podanie najmenej 15 miliónov dávok očkovacích látok. Od 7. júna sa do očkovania majú zapojiť i súkromní a podnikoví lekári.
Na archívnej snímke Jens Spahn 26. februára 2020 v Berlíne. FOTO TASR/AP
Foto: TASR

Spahn opakovane zdôrazňoval, že pred úplným otvorením očkovania pre všetkých občanov by mala najprv prísť na rad tretia, a teda posledná prioritná skupina, ktorú tvoria ľudia starší ako 60 rokov, ako aj pracovníci v supermarketoch, vodiči autobusov, učitelia či úradníci na súdoch.

Spomedzi ľudí nad 60 rokov dostalo prvú dávku vakcíny už viac než 70 percent a takmer 25 percent bolo zaočkovaných oboma dávkami. Dosiaľ podali v Nemecku vyše 40 miliónov dávok vakcín, pričom 37 percent občanov dostalo minimálne jednu dávku a kompletne zaočkovaných je už 11,2 percenta.

Očkovanie v ordináciách lekárov už otvorili pre všetkých občanov bez ohľadu na vek viaceré spolkové krajiny v Nemecku, ako napríklad Bádensko-Württembersko. Očkovacie centrá ale naďalej zohľadňujú určené priority, keďže tam očkujú v prvom rade rizikové skupiny osôb. V priebehu tohto týždňa má umožniť očkovanie pre všetkých ľudí u všeobecných lekárov aj Bavorsko a v júni otvorí očkovanie pre všetkých záujemcov Hesensko.