Svet kresťanstva Cirkev vo svete Ochrana života 21. október 2021

Salvatore Cordileone Nový Burke? Kto je arcibiskup, čo posiela provokatívne ruže Bidenovej političke

Pavol Rábara
Pavol Rábara

Profil arcibiskupa San Francisca, ktorý otvára tému exkomunikácie pro-choice politikov a obhajuje tridentskú liturgiu.

Profil arcibiskupa San Francisca, ktorý otvára tému exkomunikácie pro-choice politikov a obhajuje tridentskú liturgiu.

Pavol Rábara

Pavol Rábara

Nový Burke? Kto je arcibiskup, čo posiela provokatívne ruže Bidenovej političke
Arcibiskup Cordileone na Pochode za manželstvo vo Washingtone DC v roku 2013. Foto: Flickr.com/American Life League

Jeho dedo lovil ryby na Sicílii. Otec už pracoval v rodinnej rybárskej firme v Kalifornii. No a Salvatore Cordileone si vo veku 65 rokov trúfa na tie najväčšie kúsky vo vodách americkej politiky.

Arcibiskup San Francisca bol jedným z kľúčových hlasov pri otvorení otázky udeľovania prijímania pro-choice politikom po zvolení prezidenta Joea Bidena. Spoluorganizuje aktivitu, v rámci ktorej posielajú šéfke Snemovne reprezentantov Nancy Pelosiovej ruže za pomodlený ruženec.

Zdá sa, že Katolícka cirkev v Spojených štátoch má nového lídra. Teda, aspoň jej konzervatívna časť.

Ešte pred pár rokmi sa mohlo zdať, že lídrom pravicového spektra v americkom katolicizme je kardinál Raymond Leo Burke. Bol to on, kto riešil otázku pristupovania pro-choice politikov k prijímaniu či kritizoval agendu homosexuálnych manželstiev. Posledné mesiace však naznačujú, že v kultúrno-etických témach sa črtá nová, výrazná postava.

Ruže pre Pelosiovú

Začnime najnovšou „aktivitou“ arcibiskupa San Francisca. Koncom septembra vyzval všetkých katolíkov a ľudí dobrej vôle, aby sa modlili a postili za obrátenie predsedníčky americkej Snemovne reprezentantov Nancy Pelosiovej v otázke umelých potratov.

Pelosiová, ktorá je katolíčkou, zastupuje v Kongrese 12. kalifornský obvod, ktorý sa nachádza v San Franciscu. Miestny biskup Cordileone však nezostal len pri slovnej výzve k modlitbám za svoju „ovečku“. Spolu s Inštitútom Benedikta XVI. organizuje aktivitu – za každého, kto sa prihlási k záväzku pomodliť sa za demokratickú političku jeden ruženec týždenne, pošlú Pelosiovej jednu ružu.

Po prvých dvoch dňoch iniciatívy doručili do jej kancelárie v San Franciscu tisícku ruží. „V tejto téme je potrebná konverzia srdca väčšiny z našich reprezentantov v kongrese, počnúc jej predsedníčkou,“ vyjadril sa Cordileone.

Doteraz sa zaviazalo k týždennej modlitbe ruženca a piatkovému pôstu už 13-tisíc ľudí.

Ako uvádza Catholic News Service, kampaň „Ruža a ruženec za Nancy“ je reakciou na schválenie zákona o ochrane zdravia žien. Pelosiová je líderkou v presadzovaní tohto návrhu, ktorý v Snemovni reprezentantov prešiel 24. septembra v pomere 218-211.

Návrh, ktorý zrejme neuspeje v Senáte, by v prípade schválenia kodifikoval rozhodnutie Najvyššieho súdu z roku 1973 v známom prípade Roe v. Wade. V praxi by teda zakotvil právo na potrat do celonárodnej legislatívy, ďalej by zrušil všetky obmedzenia pri potratoch, odstránil by i zdravotnícke štandardy v prípade potratových kliník a znamenal by tiež financovanie potratov z verejných zdrojov, dopĺňa britský katolícky magazín The Tablet.

Arcibiskup Cordileone po schválení návrhu v dolnej komore Kongresu vyhlásil, že nejde „o nič menej než o obetovanie detí“. A vyzval katolíkov k modlitbe a pôstu za to, aby členovia Kongresu „zabránili tomu, aby bolo toto zverstvo prijaté v zákone“.

Pelosiová na tieto vyjadrenia reagovala slovami, že Boh nám dal slobodnú vôľu rešpektovať našu zodpovednosť. „Arcibiskup oblasti San Francisca a ja sa nezhodneme v tom, kto by mal o tom rozhodnúť.“ Pelosiová, ktorú minulý týždeň prijal aj pápež František, k tomu dodala, že celá jej širšia rodina je pro-life. Pripomenula tiež, že porodila päť detí počas šiestich rokov. „Pre nás je to úplné požehnanie, ktoré si užívame každý deň. Ale netýka sa nás, ako sa iní ľudia rozhodnú v otázke veľkosti a načasovania svojich rodín,“ dodala politička.

V každom prípade, môže sa tešiť na celkom slušný počet ruží, ktorý jej príde pred dvere.


Arcibiskup Cordileone vysvetľuje v televízii EWTN svoju iniciatívu.

Srdečný lev?

Priezvisko arcibiskupa Cordileoneho by sa dalo preložiť ako „srdečný lev“. Možno to aj korešponduje s prístupom k Pelosiovej. Corda je zároveň lano, čiže by to mohol byť aj „zviazaný lev“. Lenže arcibiskup z Kalifornie sa skôr javí ako lev, ktorého nič nespútava.

Ako píše stránka CatholicAnswers, jeho starí rodičia pochádzajú zo Sicílie. Dedko z otcovej strany bol rybárom a z matkinej farmár. Arcibiskupov otec Leon sa už narodil v San Franciscu, rodina sa neskôr presťahovala do San Diega, kde sa 5. júna 1956 narodil Salvatore. Už v mladosti bol aktívny vo farnosti, v hudobnom krúžku, hral v kapele. Miluje jazz.

V prvom ročníku vysokej školy pod vplyvom kňaza zo svojej farnosti absolvoval duchovný pobyt zameraný na rozlišovanie povolania. Štúdiá v seminári začal v USA, po troch rokoch pokračoval v Pápežskom severoamerickom kolégiu v Ríme. Keď získal bakalársky titul z teológie na Pápežskej Gregorovej univerzite, vrátil sa do Spojených štátov, kde bol vysvätený za kňaza.

V roku 1985 sa vracia do Ríma na štúdiá kánonického práva. Po návrate do vlasti pôsobil ako súdny vikár, neskôr prešiel do pastorácie. Cordileone spravoval Farnosť Panny Márie Guadalupskej v meste Calexico, štyri bloky od mexickej hranice.

V roku 1995 jeho kroky opäť smerovali do Ríma, kde sedem rokov pôsobil ako asistent na Apoštolskej signatúre – najvyššom cirkevnom súde. V roku 2002 sa stal pomocným biskupom v San Diegu. V roku 2009 ho pápež Benedikt XVI. vymenoval za biskupa Oaklandu a o tri roky neskôr sa stal arcibiskupom San Francisca.

Zhruba mesiac pred slávnostnou inštaláciou za arcibiskupa sa nevyhol incidentu, keď jazdil pod vplyvom alkoholu. Bolo to v rodnom San Diegu, kde ho pol hodiny po polnoci zastavila policajná hliadka. Zvyšok soboty strávil v policajnej cele a zaplatil pokutu 2 500 dolárov.

Ako napísal The Washnigton Post, Cordileone sa okamžite ospravedlnil „za hanbu, ktorú spôsobil cirkvi i sebe“. V neskoršom stanovisku priblížil, že viezol svoju 88-ročnú mamu domov z večere, ktorú mal u jedného z priateľov. Hliadka mu zistila prekročenie množstva alkoholu, ktoré dovoľuje zákon v Kalifornii, čo je 0,8 promile. Ako veľmi prekročil Cordileone túto hranicu, polícia ani biskup neuviedli.

„Vôbec nebol agresívne opitý a nebol s ním cez noc žiadny problém,“ vyjadril sa pre Associated Press policajt Mark McCullough, ktorý biskupa zastavil. Vodič sa mu predstavil ako kňaz, tvrdil policajt s tým, že až po vyhľadaní na internete zistil, že ide o vymenovaného arcibiskupa.

„Rodové identity? Časom ich bude pribúdať“

Existuje názor, že Cordileone sa stal arcibiskupom liberálneho San Francisca práve z dôvodu, že je hlasným odporcom homosexuálnych manželstiev. National Catholic Reporter pripomína, že Cordileone bol pri tvorbe California Proposition 8, čo bol návrh na ústavnú definíciu manželstva ako vzťahu medzi mužom a ženou. Legislatívna iniciatíva z roku 2008 síce prešla vo voľbách, neskôr však bola súdmi vyhlásená za protiústavnú. Cordileone bol jej hlasným obhajcom.

V roku 2015 zarezonovali vyjadrenia Cordileoneho, ktoré mal na konferencii priaznivcov predkoncilovej liturgie v Manhattane. V prejave arcibiskup hovoril o tom, ako mu jeden priateľ spomínal reklamu istej veľkej univerzity, ktorá ponúka bývanie pre celkovo 14 rôznych rodových identít. „Som si istý, že postupom času bude vynájdených ešte viac,“ žartoval Cordileone a vyvolal smiech asi 200 divákov.

V rovnakom roku sa Cordileone dostal tiež do sporu pre podmienky zamestnávania učiteľov v štyroch arcidiecéznych stredných školách. Arcibiskup navrhoval doplnenie príručky pre učiteľov, ktorá mala odsudzovať homosexuálne praktiky, antikoncepciu a ďalšie záležitosti súvisiace so sexom. To bol „bohatý“ rok 2015, keď si Cordileone vybudoval obraz bojovníka proti homosexuálnej agende.

Tento rok však arcibiskup zo San Francisca vplával do nových vôd.

Cordileone v San Franciscu. Foto: Flickr.com/Steve Rhodes

Po zvolení katolíka Joea Bidena za amerického prezidenta sa medzi biskupmi znovu otvorila debata o pristupovaní pro-choice politikov k svätému prijímaniu. V roku 2004 to bol vtedajší arcibiskup St. Louis Raymond Leo Burke, kto vyhlásil, že ak by k nemu prišiel na sväté prijímanie demokrat John Kerry, pre jeho názory na potraty by mu Eucharistiu odoprel. Kerry vtedy neúspešne kandidoval v amerických prezidentských voľbách. Toto vyhlásenie následne rozprúdilo v americkej cirkvi veľkú debatu o udeľovaní prijímania pro-choice politikom.

V prípade Bidena túto otázku nastolili na jar konzervatívni biskupi na čele s arcibiskupom Cordileonem. Ten v pastierskom liste z 1. mája napísal, že volení zástupcovia, ktorí sa podieľajú na morálnom zle, by nemali mať prístup k Eucharistii.

„Pokiaľ nie ste ochotní zriecť sa obhajovania potratov, nemali by ste prijímať Eucharistiu. Verejné prejavovanie katolíckej viery, zatiaľ čo zároveň verejne odmietate jedno z jej najdôležitejších pravidiel, je jednoducho neúprimné,“ odkázal pro-choice politikom sanfranciský arcibiskup.

Pridali sa k nemu aj ďalší biskupi. Odvtedy to v americkom episkopáte vyzerá na dva tábory, ktoré vedú polemiku o tom, čo je vlastne politizácia Eucharistie. Je ňou zákaz prijímania pre pro-choice politikov alebo skôr to, keď k nemu pristupujú, čím si legitimizujú svoje kroky, hoci sú proti cirkevnému učeniu? Debata by mala vyústiť v pastoračnom dokumente o Eucharistii, ktorý biskupi pripravujú. No neočakáva sa konkrétna odpoveď na to, či odoprieť – trebárs prezidentovi – prijímanie.

Čítajte tiež

Arcibiskup Cordileone však išiel v téme ešte ďalej. V septembri otvoril aj otázku exkomunikácie pro-choice politikov. V komentári v The Washington Post urobil paralelu medzi potratárskou politikou a rasovou diskrimináciou, ktorá existovala v Spojených štátoch ešte v polovici 20. storočia.

Cordileone poukázal na exkomunikáciu prominentných segregacionistov zo začiatku 60. rokov minulého storočia ako príklad legitímnej reakcie voči katolíckym politikom, ktorí podporujú „veľké morálne zlo“.

Text Cordileoneho v novinách The Washington Post bol reakciou na postoj niektorých pro-choice katolíckych politikov voči texaskému zákonu o bití srdca. Arcibiskup v článku síce nespomenul meno konkrétnych politikov, no ako pripomína Catholic News Agency, prezident Biden aj Nancy Pelosiová boli medzi katolíkmi, ktorí ostro vystúpili proti legislatíve z Texasu.

Nový Burke?

Arcibiskup Cordileone je jednoznačne na mediálnom výslní. Konzervatívne katolícke médiá ako Catholic News Agency, Catholic National Register či televízia EWTN mu dávajú značný priestor, no ako vidno – jeho názory nemá problém uverejniť aj liberálny The Washington Post.

Zároveň na rozdiel od kardinála Raymonda Burkeho nejde do sporov s pápežom Františkom, nepíše mu dubbiá a nie je pri slávení liturgie taký pompézny. Názorová a politická línia je však v jeho prípade jasná. Napríklad pri obhajobe predkoncilovej omše, ktorej pravidlá slávenia nedávno pápež obmedzil.

Arcibiskup Cordileone na sprísnené pravidlá reagoval vyhlásením, že tzv. tridentské omše budú mať v jeho diecéze miesto aj naďalej. „Svätá omša v akejkoľvek forme je zázrakom: živý Kristus k nám prichádza pod spôsobom chleba a vína. To, na čom záleží, je jednota s ním. Tradičná latinská omša preto bude naďalej dostupná v Sanfranciskej arcidiecéze ako odpoveď na legitímne potreby a túžby veriacich,“ povedal Cordileone pre Catholic News Agency.

Zároveň určil, že raz mesačne sa bude predkoncilová liturgia konať priamo v katedrále.

Mediálny priestor a marketing ako pri ružencoch za Nancy Pelosiovú vytvárajú z Cordileoneho výraznú postavu americkej cirkvi. Súčasná politická a spoločenská situácia nielen v USA vytvára predpoklad, že o prelátovi so sicílskymi koreňmi budeme ešte počuť.

Volá sa Cordileone. Srdečný lev. Alebo skôr leví kráľ?

Ak máte otázku, tip na článok, návrh na zlepšenie alebo ste našli chybu, napíšte na redakcia@postoj.sk
Diskusia
Diskusia