26.2.2021 17:50 | Android

Používate aplikácie na sledovanie spánku? V Androide budú fungovať lepšie

Zdroj: iStock, reprofoto: Adam Harmada

Nová funkcia nebude priamo súčasťou systému ale Služieb Google.

Spoločnosť Google oznámila zaujímavú novinku pre mobilný operačný systém Android. V rámci balíka svojich aplikácií pridá do systému funkciu na sledovanie spánku používateľa. Pre aplikácie s týmto zameraním to môže znamenať zlepšenie výkonu a spoľahlivosti a zároveň zníženie spotreby energie. Téme sa venoval web Android Police.

Reč je o funkcii Sleep API, ktorá sa stane súčasťou už existujúceho balíka na automatickú detekciu aktivít. Podobne ako teraz dokáže telefón s Androidom detegovať jazdu na bicykli, jazdu v aute, chôdzu či beh, tak bude vedieť detegovať aj spánok. Nevýhodou je, že nové API umožní sledovať len dĺžku tejto aktivity, takže systém bude vedieť prezradiť len celkové trvanie spánku.

Čítajte aj Android vylepšuje správcu hesiel aj Mapy, zmeny už mieria do systému

Funkcia je napriek tomu dobrou správou pre aplikácie, ktoré sa venujú sledovaniu a analýze spánku. Doteraz sa museli spoliehať výhradne na vlastné algoritmy a metódy ako spánok a jeho jednotlivé fázy odlíšiť.

Google už nové API používa

Zároveň museli aplikácie „bojovať“ s rôznymi šetriacimi nástrojmi a režimami v operačnom systéme snažiacimi sa obmedziť spotrebu energie na pozadí. Nové API síce týmto aplikáciám nesprostredkuje všetky potrebné informácie, no môže ich „odbremeniť“ aspoň od časti problému. V praxi by to pre používateľa malo znamenať lepšiu presnosť a spoľahlivosť záznamov spolu s dlhšou výdržou smartfónu na jedno nabitie.

Zároveň je funkcia užitočná pre nástroje Digitálna Rovnováha a Hodiny od Googlu. Tie totiž ponúkajú viacero funkcií uľahčujúcich zaspávanie a ráno zase vstávanie. Večer napríklad telefón stmaví obrazovku a vypne notifikácie, zatiaľ čo pred budíkom začne prehrávať jemné zvuky a postupne sa rozsvecovať.

Na záver pripomeňme, že nové API je súčasťou predinštalovaných Služieb Googlu. Na jeho získanie tak používatelia nemusia aktualizovať svoj smartfón na novú verziu operačného systému Android. Stačí len počkať, kým sa predinštalované aplikácie od Googlu v telefóne automaticky aktualizujú na novú verziu. Na druhej strane, znamená to, že novinky sa netýkajú zariadení bez prístupu do Obchodu Play .