Na hlavný obsah

V Rusku piaty deň v rade zaznamenali rekordný počet úmrtí na covid

Najhoršia situácia je v Moskve.

V Rusku piaty deň v rade zaznamenali rekordný počet úmrtí na covid
Na ilustračnej snímke zdravotník v ochrannom obleku ošetrujúci pacienta s covidom v nemocnici. Foto: SITA/AP

Rusko v piatok (22. 10.) zaznamenalo najvyššie počty novo potvrdených prípadov nákazy koronavírusom, ako aj úmrtí spojených s ochorením covid od začiatku pandémie.

Podľa sobotnej (23. 10.) informácie vládneho krízového štábu sa za uplynulých 24 hodín infikovalo 37 678 ľudí. Zároveň zomrelo 1 075 osôb s ochorením covid, čo je rekordný údaj piaty deň v rade.

V krajine so 144 miliónmi obyvateľov v posledných týždňoch rekordy v počte denných prírastkov infikovaných a úmrtí neustále stúpajú. Predchádzajúci doteraz najvyšší údaj o zosnulých za deň, avizovaný za štvrtok (21. 10.), predstavoval 1 064. V ten istý deň podľa krízového štábu zaznamenali aj denný rekord 37 141 potvrdených nových prípadov.

Podľa oficiálnych štatistík celkový počet osôb infikovaných koronavírusom v najrozľahlejšej krajine sveta k sobote presiahol hranicu 8,2 milióna. Chorobe pritom od začiatku pandémie podľahlo bezmála 230 000 pacientov. Ruský štatistický úrad Rosstat však uvádza takmer dvojnásobok obetí, keďže eviduje aj osoby, u ktorých sa covid zistil až po smrti.

Najvyššie počty infikovaných i úmrtí spomedzi ruských regiónov hlási Moskva. Za uplynulých 24 hodín tam pribudlo vyše 7 800 nových infekcií a 82 súvisiacich úmrtí.

Mesto sa pre zlú pandemickú situáciu rozhodlo od 28. októbra do 7. novembra zaviesť čiastočný lockdown. V tomto období budú v meste otvorené len supermarkety a lekárne, zavrú sa školy aj škôlky a reštaurácie budú môcť ponúkať iba donášku jedla.

Nové pandemické opatrenia začnú však čoskoro platiť v celej krajine. Ruský prezident Vladimir Putin totiž v stredu (21. 10.) schválil návrh ruskej vicepremiérky Taťjany Golikovovej o zavedení týždenného pracovného voľna na celom území Ruska od 30. októbra do 7. novembra. Zároveň vyzval občanov, aby sa dali zaočkovať.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet