Na hlavný obsah

Košickí lekári zachránili Eliáša (20) so zriedkavým nádorom na srdci. Čudovali sa, že ešte žil

Tieto typy nádorov sú vrodené, väčšinou však rastú oveľa pomalšie.

Košickí lekári zachránili Eliáša (20) so zriedkavým nádorom na srdci. Čudovali sa, že ešte žil
Eliáš Mitra - pacient, ktorému vyoperovali nádor na srdci. Foto: RTVS

Nádory v srdci sa vyskytujú len zriedka. Ak sa tak aj stane, väčšinou ide o nezhubný nádor – tzv. myxóm. Vo východoslovenskom kardioústave majú takýchto prípadov len pár. Tentokrát ich však prekvapil aj vek pacienta a aj veľkosť nádoru, ktorý v sebe mal.

Eliáš Mitra má 20 rokov. O tom, že mu v srdci rastie nádor, nevedel. Ťažkosti mohol mať už dlhšie, no žiadne si popri práci neuvedomoval.

„Ťažkosti mi vznikli posledný mesiac pred hospitalizáciou. Nezvládal som väčšiu záťaž, prejavilo sa to hlavne tlakmi na hrudníku. Posledné tri týždne mi začala každé ráno puchnúť tvár, ale stále mi to zmizlo. Známa mi odporučila, nechcela strašiť, ale či to nie je niečo so srdcom,“ uviedol Eliáš Mitra.

Chvíľu po prijatí na popradskej pohotovosti začali prvé vyšetrenia a hneď ho previezli do východoslovenského kardioústavu.

Operácii nádoru na srdci sa v Správach RTVS venovala Katarína Zakuťanská:

„Dozvedeli sme sa to neskoro večer, hneď skoro ráno sme ho operovali. Nádor bol tak extenzívny, že takmer všetci s takýmto rozsiahlym nádorom sa nedostanú na operačný stôl. Vypĺňal prakticky celú pravú komoru, veľkú časť pravej predsiene a veľkú časť pľúcnej tepny,“ informoval prednosta Kliniky srdcovej chirurgie VÚSCH a LF UPJŠ Adrián Kolesár.

Nádor sa podarilo vybrať celý

Lekárom sa nádor podarilo kompletne celý vybrať. Tieto typy nádorov sú vrodené, väčšinou však rastú oveľa pomalšie a lekári ich operujú až okolo 45. roku.

„Bol to nádor úplne raritnej veľkosti, nejakých desať centimetrov. Muselo to rásť minimálne nejakých desať rokov, možno aj viac. Nezazlievam to lekárom, nikto to nečakal,“ skonštatoval Mitra.

„Za moju kariéru som takýto veľký myxóm ešte nevidel. Nádor je tam mnoho rokov a pomaly rastie. Srdce alebo celý organizmus sa na neho adaptuje. Všetci sme sa čudovali, ako chlapec ešte žije, lebo tam nebolo miesto, kadiaľ by cez pravú komoru pretekala krv, čo je veľmi dôležité,“ prezradil kardiochirurg VÚSCH a Všeobecnej fakultnej nemocnice Praha Vilém Rohn.

„Na histologickej vzorke nádor bol myxóm, čiže nezhubný, čo je bonus. Pacient by mal byť vyriešený do konca života,“ uviedol Kolesár. Vo VÚSCH operujú takéto typy nádorov priemerne trikrát ročne.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Regióny