Denník N

Kariéra bosa bosov Mikuláša Černáka bola krátka a krvavá. Súd rozhodne, či sa dostane na slobodu

Mikuláš Černák. Foto N - Vladimír Šimíček
Mikuláš Černák. Foto N – Vladimír Šimíček

Aktualizované – Mikuláš Černák čaká na verdikt o podmienečnom prepustení z doživotného trestu vo väznici s najprísnejším stupňom stráženia v Leopoldove. Rozhodnutie sa odkladá na začiatok mája pre procesné dôvody.

➡️ Počúvanie podcastov Denníka N je najpohodlnejšie v aplikácii Denníka N. Zvuk Vám nepreruší, ani keď zmeníte stránku, a počúvať môžete aj bez pripojenia na internet. Sťahujte kliknutím sem.

Tento text načítal neurálny hlas. Najlepšie sa počúva v aplikácii Denník N, aj s možnosťou stiahnutia na počúvanie offline. Našli ste chybu vo výslovnosti? Dajte nám vedieť.

Keby v roku 1989 neprišla Nežná revolúcia, možno by Mikuláš Černák, familiárne prezývaný Miťo, viedol oveľa tuctovejší život. Možno by zostal za volantom autobusu v Telgárte, odkiaľ pochádzal.

No napokon bolo všetko inak.

V polovici 90. rokov mal Mikuláš Černák so svojou skupinou pod kontrolou slovenské podsvetie. Podarilo sa mu to za cenu brutálnych vrážd, no čo je podstatnejšie, vojnu v podsvetí prežil. Odvtedy si sám na sebe už štvrťstoročie zisťuje, koľko trvá minúta v samotke doživotnej basy, aké pevné sú kamarátstva založené na spoločných zločinoch a akú životnosť majú dohody s kúpenými politikmi a policajtmi.

Pôsobenie Mikuláša Černáka na špičke organizovaného zločinu v 90. rokoch bolo krátke a krvavé. Skupina s nadregionálnym dosahom sa práve vďaka svojmu bosovi a brutalite (odrezávanie hláv obetí a ich vystavovanie na verejnosti), s akou presadzovala svoje záujmy, dostala od roku 1993 až 1994 na mafiánske výslnie. Trvalo len šesť rokov a z vodiča autobusu sa stal bos bosov slovenského podsvetia.

V roku 1997 ho zadržali a odvtedy s približne ročnou prestávkou trávi svoj život vo väzení. Počas štvrťstoročia sa súdu priznal k 16 vraždám, niektorí jeho bývalí priatelia z podsvetia však tvrdili, že im hovoril o dvadsiatich až tridsiatich. O Mikulášovi Černákovi vznikol film Miki, ktorý bude mať premiéru tento rok, a vyšlo o ňom niekoľko kníh, stal sa popkultúrnym fenoménom, má svoje obdivovateľky.

Záber zo súdu v roku 1999. Foto – TASR

Je odsúdený na doživotie, no Okresný súd Trnava posudzuje

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Slovensko

Teraz najčítanejšie