Oblačno
15°
Bratislava
Florián
4.5.2024
773. deň na Ukrajine: Ukrajina prehrá, ak Kongres USA neschváli vojenskú pomoc, tvrdí Zelenskyj
Zdielať na

773. deň na Ukrajine: Ukrajina prehrá, ak Kongres USA neschváli vojenskú pomoc, tvrdí Zelenskyj

Zdroj: TASR

KYJEV / Traja civilisti boli zabití v nedeľu ráno pri ruskom útoku na obec Huľajpole ležiacu na frontovej línii. Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj v nedeľu vyhlásil, že Ukrajina prehrá vo vojne s Ruskom, ak Kongres USA nechváli ďalšiu vojenskú pomoc pre Kyjev. Ukrajinský energetický systém, ktorý v posledných týždňoch vážne poškodili ruské raketové útoky, je už takmer úplne stabilizovaný, vyhlásilo v nedeľu ukrajinské ministerstvo energetiky. Vedenie Ruskom okupovanej Záporožskej jadrovej elektrárne tvrdí, že na komplex elektrárne v nedeľu zaútočili ukrajinské drony.

​Zelenskyj: Ukrajina vojnu prehrá, ak Kongres USA neschváli ďalší balík pomoci

"Kongresu (USA) je potrebné výslovne povedať, že ak Ukrajine nepomôže, Ukrajina vojnu prehrá," uviedol Zelenskyj. Podľa jeho slov by bolo pre Kyjev náročné prežiť bez pomoci. Dodal, že ak Ukrajina vojnu prehrá, napadnuté budú ďalšie krajiny.

Republikáni v americkom Kongrese už niekoľko mesiacov blokujú balík pomoci pre Kyjev v hodnote 60 miliárd dolárov. Tvrdia, že USA si už nemôžu dovoliť posielať na Ukrajinu ďalšie miliardy dolárov a že Európa musí byť aktívnejšia.

Záporožská jadrová elektráreň čelila dronovému útoku

Medzinárodná agentúra pre atómovú energiu (MAAE) uviedla, že jej experti boli o dronovom útoku informovaní. Dodala, že "výbuch bol v súlade s pozorovaniami MAAE". Zodpovednosť za útok však nikomu nepripísala.

Ruské vedenie ZAES priblížilo, že pri údere nedošlo k žiadnym kritickým škodám a úroveň radiácie v elektrárni bola v normále. Generálny riaditeľ Medzinárodnej agentúry pre atómovú energiu Rafael Grossi upozornil na bezpečnostné riziká takýchto útokov, pričom vinu taktiež nikomu nepripísal. "Žiadam vás, aby ste sa zdržali činností, ktoré sú v rozpore s piatimi zásadami MAAE a ohrozujú jadrovú bezpečnosť," napísal v príspevku na sociálnej sieti X.

Ukrajinský energetický systém je po najnovších útokoch stabilizovaný

Dovoz elektrickej energie na Ukrajinu dosiahol koncom marca rekordnú úroveň po tom, ako séria ruských raketových útokov na kritickú infraštruktúru spôsobila výpadky v mnohých častiach krajiny. Od 22. marca ruské ozbrojené sily takmer denne útočili na ukrajinské tepelné a vodné elektrárne, ako aj na hlavné distribučné siete.

"Ukrajinský energetický systém je stabilný a vyvážený," uviedlo ministerstvo vo vyhlásení. Vývoz elektrickej energie sa v nedeľu očakáva na úrovni 115 megawatthodín (MWh), zatiaľ čo dovoz by mohol predstavovať 1179 MWh, dodalo ministerstvo. Ukrajina 26. marca doviezla rekordných 18.649 MWh elektrickej energie.

Ukrajina: Pri ruskom útoku v Záporožskej oblasti zomreli traja ľudia

Traja civilisti boli zabití v nedeľu ráno pri ruskom útoku na obec Huľajpole ležiacu na frontovej línii v Záporožskej oblasti na juhovýchode Ukrajiny. Oznámil to tamojší gubernátor Ivan Federov, informuje TASR podľa správy agentúry Reuters. "Dvaja muži a žena zomreli pod troskami vlastného domu, ktorý bol zasiahnutý ruským delostreleckým granátom," uviedol Federov na sociálnej sieti Telegram.

Dodal, že pri útoku zahynula ešte jedna osoba. Podľa gubernátora bola obec ostreľovaná salvovým raketometom Grad. Reuters upozorňuje, že nedokázal dané informácie nezávisle overiť. Záporožská oblasť na juhovýchode Ukrajiny leží na frontovej línii a je neustále vystavovaná ruskému ostreľovaniu a útokom.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy