Na hlavný obsah

Prípad, ktorý otriasol Francúzskom: Útok mladíkov neprežil 15-ročný chlapec, padli prvé obvinenia

K útoku došlo vo štvrtok.

Prípad, ktorý otriasol Francúzskom: Útok mladíkov neprežil 15-ročný chlapec, padli prvé obvinenia
Miestni obyvatelia sa pozerajú na kvety položené pred vchodom do strednej školy Les Sablons v meste Viry-Chatillon 7. apríla 2024 po smrti tínedžera. Foto: Emmanuel Dunand/AFP/AFP/Profimedia

Francúzska prokuratúra vzniesla obvinenie z vraždy proti štyrom mladým ľuďom v súvislosti s úmrtím 15-ročného chlapca surovo zbitého minulý štvrtok (4. 4.) pri škole na predmestí Paríža. Informovala o tom v noci na pondelok (8. 4.) agentúra AFP.

Medzi obvinenými sú dvaja bratia, ktorí podľa vyšetrovateľov útok iniciovali. Nechceli, aby sa ich sestra rozprávala s chlapcami.

Prípad svojou násilnosťou šokoval Francúzsko. V uplynulých dňoch sa k nemu vyjadrovali aj vládni predstavitelia vrátane prezidenta Emmanuela Macrona. Starosta mesta Viry-Châtillon, kde sa útok odohral, v piatok (5. 4.) uviedol, že ho mali na svedomí traja alebo štyria páchatelia.

Obeť skončila vo štvrtok vo vážnom stave v nemocnici a v piatok krátko po poludní chlapec zomrel.

Úrady podľa AFP obvinili troch maloletých a jedného 20-ročného mladíka a zároveň načrtli možný motív útoku. Impulzom podľa prokuratúry bolo zistenie dvoch bratov, že „ich sestra si písala s rovesníkmi o otázkach spojených so sexualitou“.

Bratia chceli s týmto skoncovať a tlačili na niekoľkých chlapcov, aby sa s ich sestrou prestali baviť, uviedol prokurátor Grégoire Dulin. Neskoršia obeť útoku sa ale podľa neho tejto výzve nepodriadila, čo vyústilo vo štvrtkovú konfrontáciu, do ktorej bratia zatiahli dvoch kamarátov.

Starší z bratov po útoku kontaktoval krízové zložky, avšak poskytol im nepravdivé informácie, uviedla prokuratúra.

Tento obrázok nemá vyplnený ALT popisok, jeho názov je image-4-1150x224.png

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet