Boje na severe Mjanmarska prinútili takmer 50-tisíc ľudí opustiť svoje domovy

TASR
TASR

Vládnuca junta priznala, že stratila kontrolu nad strategickým mestom Činšvehav, no vývoj bojov nekomentovala už niekoľko dní.

Vládnuca junta priznala, že stratila kontrolu nad strategickým mestom Činšvehav, no vývoj bojov nekomentovala už niekoľko dní.

TASR

TASR

Takmer 50-tisíc ľudí muselo opustiť svoje domovy na severe Mjanmarska, kde už takmer dva týždne prebiehajú boje medzi vládnucou juntou a ozbrojenými povstaleckými skupinami. Informoval o tom Úrad pre koordináciu humanitárnych záležitostí OSN (UNOCHA). Ďalších 40-tisíc ľudí je vysídlených v susednej Sagajnskej oblasti a Kačjinskom štáte.

V takmer celom Šanskom štáte nefunguje internet ani telefóny, obmedzená bola doprava aj vyberanie hotovosti. Miestne humanitárne skupiny preto nemôžu poskytovať potrebnú pomoc.

Jakchainská armáda (AA), Armáda mjanmarskej národnej demokratickej aliancie (MNDAA) a Palaungská národná oslobodzovacia armáda (TNLA), ktoré sa spoločne označujú ako Aliancia troch bratstiev, spustili 27. októbra v Šanskom štáte na hranici s Čínou koordinovanú vojenskú ofenzívu. Začiatkom novembra vyhlásili, že obsadili niekoľko vojenských pozícií a kľúčových ciest spájajúcich Mjanmarsko s Čínou.

Junta priznala, že stratila kontrolu nad strategickým mestom Činšvehav, no vývoj bojov nekomentovala už niekoľko dní.

Mjanmarský prezident dosadený vládnucou juntou Mijnt Schwe v stredu varoval, že krajine hrozí rozpad. Podľa odborníkov predstavujú tieto boje pre juntu najväčšiu vojenskú hrozbu od jej nástupu k moci v roku 2021.

Čína, ktorá je hlavným spojencom a dodávateľom zbraní pre mjanmarskú juntu, v utorok bez ďalších podrobností uviedla, že v dôsledku bojov v Mjanmarsku zahynuli aj viacerí čínski občania. V oblasti, kde prebiehajú boje, sa tiež nachádzajú ropovody, cez ktoré do Číny prúdi ropa a plyn.

Mjanmarsko je od prevratu z prvého februára 2021 a zosadenia líderky Aun Schan Su Ťij dejiskom násilného občianskeho konfliktu. Vyžiadal si viac ako 3000 mŕtvych a státisíce vysídlených.

Ak máte otázku, tip na článok, návrh na zlepšenie alebo ste našli chybu, napíšte na redakcia@postoj.sk
Diskusia

Aktuálne

Najčítanejšie

Deň Týždeň
Diskusia