Denník N

Zubný lekár: 45 miliónov, ktoré na zubné benefity dali vlani poisťovne, teraz zaplatia ľudia

Foto - archív Petra Džupu
Foto – archív Petra Džupu

Dnes je bežné, že ľudia splácajú zubné ošetrenie na splátky aj pol roka alebo prídu menšiu sumu vyplatiť po výplate, hovorí zubný lekár Peter Džupa.

➡️ Počúvanie podcastov Denníka N je najpohodlnejšie v aplikácii Denníka N. Zvuk Vám nepreruší, ani keď zmeníte stránku, a počúvať môžete aj bez pripojenia na internet. Sťahujte kliknutím sem.

Tento text načítal neurálny hlas. Najlepšie sa počúva v aplikácii Denník N, aj s možnosťou stiahnutia na počúvanie offline. Našli ste chybu vo výslovnosti? Dajte nám vedieť.

Ministerka zdravotníctva Zuzana Dolinková z Hlasu s asociáciou poisťovní oznámila, že od mája už pacienti nedostanú benefity na zubné ošetrenie. Takto dostávali poistenci naspäť peniaze za vyšetrenia alebo veľmi často za dentálnu hygienu, ktorá stojí desiatky eur.

Oznámenie o rušení benefitu prišlo narýchlo a nečakane. Ministerka Dolinková hovorí, že poisťovne prinesú nové benefity, ale zrejme až budúci rok. Vlani poisťovne vyplatili na zubné benefity 45 miliónov eur.

Zubný lekár Peter Džupa pôsobí na klinike PETRAMED v Čadci a v rozhovore hovorí:

  • čo podľa neho spôsobí zrušenie benefitov;
  • ako si správne čistiť chrup;
  • prečo ponúkajú splátkové kalendáre na zubné ošetrenia;
  • ale aj to, čo sa stane, ak ľudia nechodia na dentálnu hygienu.

Ministerstvo zdravotníctva po dohode s poisťovňami zrušili benefity na zuby, ktoré poskytovali poisťovne. Ako to podľa vás ovplyvní starostlivosť o zuby?

Môže to mať vplyv na množstvo prevencie, špeciálne na dentálnu hygienu, ktorá je jej veľmi dôležitou súčasťou. Síce máme preventívne prehliadky, ale tie sú len jedným typom vyšetrenia. Všetci ľudia majú povlaky a zubný kameň, preto potrebujú raz či dvakrát ročne všetci dentálnu hygienu. Na ňu veľa ľudí využívalo benefity. Dentálna hygiena je na priamu platbu, nehradí ju poisťovňa. Ľudia síce budú chodiť na preventívnu prehliadku, ale už dentálnu hygienu, ktorá je veľmi dôležitá pre prevenciu, realizovať nebudú.

Môže klesnúť aj počet preventívnych prehliadok?

Boli podmienkou získania benefitov, a to nielen zubná prehliadka, ale aj ostatné. Po zrušení benefitov môžu mať nižšiu motiváciu na ne chodiť, lebo nedostanú finančný benefit. Môže to mať následne

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Rozhovory

Zdravotníctvo

Zuzana Dolinková

Slovensko

Teraz najčítanejšie