Denník N

Trump poslúcha sudcu na slovo, musí ticho sedieť celé hodiny. Ako vyzerá súdny proces s exprezidentom

Donald Trump na súde podľa karikaturistu. Foto - TASR/AP
Donald Trump na súde podľa karikaturistu. Foto – TASR/AP

➡️ Počúvanie podcastov Denníka N je najpohodlnejšie v aplikácii Denníka N. Zvuk Vám nepreruší, ani keď zmeníte stránku, a počúvať môžete aj bez pripojenia na internet. Sťahujte kliknutím sem.

Tento text načítal neurálny hlas. Najlepšie sa počúva v aplikácii Denník N, aj s možnosťou stiahnutia na počúvanie offline. Našli ste chybu vo výslovnosti? Dajte nám vedieť.

Bolo to trochu ako v škole. Keď sudca Juan Merchan v utorok uzatváral pojednávanie, obžalovaný Donald Trump vstal a chcel odísť. Sudca ho však upozornil, že ešte neskončil.

„Pane, mohli by ste si, prosím, sadnúť,“ povedal podľa reportérky New York Times s tým, že môže vstať až vtedy, keď sudca odročí pojednávanie.

Bývalý americký prezident a miliardár ho bez slova poslúchol a sadol si.

Minulý týždeň sa v New Yorku začal súdny proces s Donaldom Trumpom týkajúci sa peňazí pre pornoherečku, pre ktoré údajne falšoval obchodné záznamy. A hoci Donald Trump už má za sebou občianskoprávne procesy (dva z nich tento rok prehral), teraz sedí ako prvý prezident v amerických dejinách na súde v trestnoprávnom procese, za ktorý môže ísť do väzenia. Prípad sa oficiálne volá Ľud štátu New York verzus Donald J. Trump.

Pre republikánskeho kandidáta v tohtoročných voľbách to znamená, že najbližších najmenej šesť týždňov bude musieť každý pracovný deň okrem stredy zhruba od pol desiatej ráno do pol piatej poobede sedieť v súdnej miestnosti na 15. poschodí budovy súdu na dolnom Manhattane. Kým počas občianskoprávnych súdnych sporov mohol prísť a odísť, kedy chcel, teraz takú možnosť nemá. Počas pojednávaní musí byť fyzicky prítomný a mlčky počúvať ľudí, ktorí budú okrem iného rozoberať aj jeho intímny život.

Prvý týždeň ukázal, že to pre neho nebude jednoduché. Ako napísala reportérka New York Times, zo všetkých súdov, ktorým čelí, tento berie

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Americké voľby 2024

Donald Trump

Svet

Teraz najčítanejšie