Biden: Dohoda o dlhovom strope zabránila kolapsu USA

Dohoda o dlhovom strope zabránila ekonomickej kríze a kolapsu, uviedol v noci na sobotu americký prezident Joe Biden vo svojom prvom prejave z oválnej pracovne Bieleho domu. Zákon o pozastavení platnosti dlhového stropu USA, ktorý americkej vláde umožní vyhnúť sa platobnej neschopnosti, podpísal americký prezident v sobotu.

03.06.2023 06:29 , aktualizované: 20:15
Joe Biden, dlh, limit Foto: ,
Prezident Joe Biden v Oválnej pracovni Bieleho domu vo Washingtone v piatok 2. júna 2023 prehovoril k národu o rozpočtovej dohode, ktorá ruší limit federálneho dlhu a odvracia bankrot vlády USA.
debata (73)

Zákon pozastavil platnosť pravidiel o dlhovom strope do začiatku roka 2025, informoval Biely dom. Federálna vláda by bez tohto kroku prestala byť na začiatku budúceho týždňa schopná splácať svoje záväzky, USA by tak boli prvýkrát v histórii v platobnej neschopnosti.

„Nikto nedostal všetko, čo chcel, ale Američania dostali, čo potrebovali,“ povedal Biden v prejave, ktorý predniesol v piatok večer miestneho času (v noci na sobotu SELČ). Vyzdvihol ochotu ku kompromisu, ktorú pri vyjednávaní o dlhovom strope prejavili obe strany, teda jeho demokrati, ktorí majú pod kontrolou Senát, ako aj republikáni, ktorí majú väčšinu v Snemovni reprezentantov.

Obe komory Kongresu návrh zákona presvedčivou väčšinou schválili tento týždeň. Biden ich k tomu opakovane vyzval. „Schválenie tejto rozpočtovej dohody bolo kľúčové,“ poznamenal v noci na sobotu. „V stávke už nemohlo byť viac“.

„Znižujeme výdavky a zároveň deficity,“ poznamenal ďalej americký prezident. Vyjadril tiež presvedčenie, že sa podarilo ochrániť dôležité sociálne a zdravotnícke výdavky ako aj investície do infraštruktúry a čistej energie.

Americkí prezidenti zvyčajne prejavy z oválnej pracovne prednášajú len pri výnimočných udalostiach, ako boli napríklad teroristické útoky z 11. septembra 2001 alebo výbuch raketoplánu Challenger v roku 1986. Biden tak urobil, aby zdôraznil vážnosť situácie, ktorá by nastala, keby sa nenašiel kompromis.

Schválený zákon odkladá problém dlhového stropu, ktorý hrozil turbulenciami v americkej i svetovej ekonomike. Keď ho Biden podpíše, pozastaví uplatňovanie pravidiel o dlhovom strope do januára 2025. Počíta tiež s obmedzením rastu štátnych výdavkov o 1,5 bilióna dolárov v nasledujúcich desiatich rokoch, so škrtmi v rozpočte daňovej správy a sprísnením niektorých podmienok pre čerpanie sociálnej pomoci.

Do platobnej neschopnosti sa Spojené štáty ešte nikdy nedostali, hoci podobne blízko boli k tomu v roku 2011. Tento rok hrozila už 5. júna.

73 debata chyba
Viac na túto tému: #USA #dlhový strop #prezident Joe Biden